Quan parlam de transició energètica, d'adaptar-nos i mitigar els efectes del canvi climàtic hem de tenir clar de què estam parlant. El Panell Intergovernamental pel Canvi Climàtic, organisme de l'ONU encarregat d'avaluar científicament el canvi climàtic, ja ha deixat ben clar en reiterades ocasions, que si la temperatura de la Terra augmenta més de 2 graus, la vida al planeta canviarà significativament. Malgrat tot, les polítiques immobilistes del PP han demostrat que aquesta advertència no els importa i han beneficiat tan sols a les grans empreses que controlen els oligopolis energètics.

Quan parlam de transició energètica, ho fem d'un model basat en energia renovable i estalvi energètic. I, aquest model, com serà? A això es dóna resposta amb la proposta de llei de canvi climàtic i transició energètica d'Unidos Podemos. Perquè sigui una transició real, aquesta ha de ser creïble, amb objectius clars i obligatoris, centrant-se en l'eficiència energètica. Ha d'assenyalar una data de tancament dels centres més contaminants, com Es Murterà. Cal que tengui un pla potent d'implantació d'energies renovables i un compromís clar per part de les administracions. A banda, ha d'incloure fiscalitat verda i la reforma del mercat elèctric ha de ser imperativa.

El mercat d'oligopolis fa que tenguem factures 4 vegades més cares que a la resta d'Europa i les elèctriques tenguin uns beneficis astronòmics, mentre la pobresa energètica creix cada any. Cal acabar amb els privilegis de les elèctriques, amb les trampes a la factura de la llum i reestructurar el sistema de subhastes. La nostra condició d'insularitat ens afecta pel que fa a la producció i adquisició d'energia, impedint-nos participar en la subhasta general en condicions d'igualtat. Per aquest motiu, proposam establir contingents específics per les subhastes insulars.

Pel que fa als efectes del canvi climàtic a les nostres Illes, aquests seran profunds i preocupants si canvien els règims de temperatures i precipitacions, el sector del turisme es pot veure seriosament afectat, i al mateix temps, la degradació del nostre entorn natural, i en especial del medi marí, pot suposar la pèrdua d'un dels nostres principals atractius. En aquest escenari, la transició energètica pot ser una gran oportunitat, per exemple amb la reconversió del sector de la construcció de les nostres illes cap a un nou escenari de rehabilitació i implantació de tecnologies de reducció del consum, d'eficiència energètica i d'autogeneració, un cop eliminat l'impost al sòl.

Sostenibilitat ambiental i justícia social no només no estan enfrontades, sinó que no podem tenir l'una sense l'altre. Tenim l'oportunitat de reindustrialitzar l'Estat i crear centenars de milers de llocs de feina de qualitat per fer front a la crisi ecològica a la qual ens enfrontam.

* Portaveu del Grup polític Podem al Consell de Mallorca