La Palma que volem i feim entre totes i tots apunta cap a una ciutat més justa. Des de principi de legislatura hem treballat des dels cinc pilars següents per a garantir l'accés a un habitatge digne:

1.- Hem creat i enfortit l'Oficina Antidesnonaments, que des de la seva obertura, a l'estiu de 2015, ha aturat 1.182 desnonaments, el 70% amb data de llançament.

2.- Hem instat el marc legal autonòmic a garantir habitatge digne i assequible per a la ciutadania, incidint així en la llei de turisme, la llei d'urbanisme i ara a la tot just aprovada llei d'habitatge.

3.- Tenim un objectiu clar en la nova política d'habitatge i és el d'augmentar l'1% actual d'habitatges socials a un 10%. Enguany, el Govern balear ha invertit 17 milions d'euros per a la construcció de 140 habitatges de lloguer social a Palma i hem cedit cinc solars a l'IBAVI a la Soledat, el Amanecer i la Calatrava.

4.- Hem tret línies d'ajudes econòmiques a l'habitatge de lloguer mitjançant el PMH-RIBA.

5.- Hem regulat aquelles dinàmiques socioeconòmiques que generen externalitats negatives a la ciutat i dificulten l'accés a l'habitatge digne. És en aquest punt on des de l'ajuntament de Palma s'ha establit la regulació d'aquelles modalitats d'allotjament turístic que afecten negativament la ciutat si no estan regulades de forma òptima. Hem regulat les noves formes d'allotjament turístic emergents, com ara les Estades Turístiques a Habitatge (ETH) i els Establiments d'Allotjament Turístic.

Pel que fa a les ETH, una vegada instada la llei de turisme a una òptima regulació, des de l'ajuntament s'està duent a terme la delimitació de les zones aptes per la seva comercialització, convertint-se en una regulació exemplar en el conjunt de ciutats europees que estan experimentant aquest fenomen. Aquesta regulació es basa a prohibir les ETH en el parc d'habitatges que representen una funció social i on es generen majors problemes de convivència entre turistes i residents, com són els habitatges plurifamiliars, esmorteint la forta dinàmica creixent del preu de l'habitatge de lloguer.

Ara bé, pel que fa als Establiments d'Allotjament Turístic hem presentat una modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana per a regular-ne l'ús turístic i d'albergs juvenils, que es basa de nou a prioritzar el dret a l'habitatge per sobre del creixement il·limitat de l'allotjament turístic. La modificació parteix de la base que cap hotel podrà substituir un habitatge i s'elevarà al ple de dia 26 de juliol per a la seva aprovació inicial. El planejament actual permetia destinar qualsevol edifici de Ciutat a establiment turístic.

L'objectiu de la modificació és el d'aconseguir un model turístic sostenible per a la ciutat amb dos eixos bàsics: protegir l'accés del resident a l'habitatge i establir un límit a l'obertura de nous establiments turístics. Una modificació que preveu una norma molt més restrictiva, ja que, fins ara, es podia construir un establiment turístic a qualsevol part de la ciutat i al centre de Palma patia una constant amenaça i desequilibri.

Es tracta d'un procés de transformació de la ciutat per a assegurar que Palma sigui una ciutat d'èxit i no que mori d'èxit. Des del Govern de la gent hem debatut i actuat per a garantir l'accés l'habitatge. Són mesures valentes i imprescindibles perquè Palma sigui una ciutat habitable per a qui l'habita i també per a qui la visita.

* Batle de Palma