Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L'illa de la Perla Negra

Cada 18 de juliol es celebra a tot el món el Mandela Day, en recordança de l´home que va lluitar per la llibertat del seu poble

Hi havia una vegada un poble que havia estat envaït per un altre més poderós, i li feia el feix a damunt, el baldava a impostos i el considerava culturalment inferior.

Un home es va revoltar contra aquella injustícia, però el tancaren a la presó a una illa, on hi va estar 18 anys, reclòs com una perla que va creixent dins la copinya, fins que va ser alliberat i arribà a president del seu país, ja alliberat de l'opressió dels ocupants.

Aquell home era Nelson Mandela, i l'illa era Robben Island, a Sudàfrica.

Actualment, des del 2009 ençà el 18 de juliol es celebra a tot el món el Mandela Day, en recordança d'aquell gran home que no tan sols va lluitar per la llibertat del seu poble, sinó també per la reconciliació entre els antics dominadors i els nadius, ara els seus iguals.

Jo sé d'un altre poble espoliat i humiliat per un altre que, si no els parles en el seu idioma, t'enfloquen " háblame en cristiano", i ens imposa la balança fiscal més desfavorable d'Europa.

I també aquest poble té "tancats a la presó/ homes plens de raó", com cantava Raimon fa més de quaranta anys, però esper que les nostres perles blanques no estaran tancades tanta estona com Mandela. D'una cosa estic segur: un dia no gaire llunyà els veurem lliures i dirigint el nostre país germà, Catalunya.

I "ses illes?" Massa persones no han entès encara que estam pitjor que al continent, posen banderes espanyoles als balcons i voten partits centralistes. Una de dues, o els agrada que els robin o s'ho han de fer mirar. I sobre tot, informar-se: al llibre La darrera canonada he procurat explicar com va ser que el 1715 perdérem el poc autogovern que teníem i Castella ens va començar a esprémer com olives a una tafona.

Com que l'arrel del problema és la manca d'informació, un grup de persones que procuraren estudiar una mica més del que se'ns conta a l'escola, el 1985 fundaren el Grup Blanquerna , amb una inspiració nacionalista, humanista i progressista, que organitza conferències, presentacions de llibres, i cada any, per la tardor, un seminari al que participen altres persones de la catalanitat (un concepte idèntic a la hispanitat) és a dir, Catalunya i València.

Durant un cap de setmana s'estudien les accions que es poden emprendre per redreçar la situació, assolir més sobirania i neutralitzar les noves agressions, més o manco disfressades, d'aquells que volen canviar alguna cosa a fi que tot segueixi igual.

Vos en mantindrem informats.

Compartir el artículo

stats