Partint de la Convenció dels Drets dels Infants que "reconeix el dret a l´educació i obliga a l´administració a vetllar perquè tots els sectors de la societat tinguin accés a l´educació des del naixement", fent menció al informe "La infància a les Illes Balears" (2017) d´UNICEF que diu "la cobertura en el primer cicle d´Educació Infantil a les Illes Balears és un 30% inferior a la mitja de l´Estat (...)", recordant l´afirmació "la Educació 0-3 és l´etapa educativa amb més poder igualador" com diu Save the Children al seu darrer informe "Desheredados" (2017), i sense perdre de vista l´article 15 de la LOE on estableix que "las Administraciones públicas promoverán un incremento progresivo de la oferta de plazas públicas en el primer ciclo. Asimismo coordinarán las políticas de cooperación entre ellas y con otras entidades para asegurar la oferta educativa en este ciclo", amb totes aquestes afirmacions i dades, em deman, a on és el dubte de què l´etapa 0-3 anys és i ha de ser una etapa educativa?

I jo sí em plantejo: a on és el compromís del que havia de ser el Govern de l´Educació? A on són aquells que havien de potenciar i posar mitjans a totes les etapes educatives? Inclòs el 0-3!

Voldria veure polítics compromesos, invertint més pressupost en aquesta etapa i que les illes deixessin de ser la darrera comunitat de l´Estat en creació de places 0-3, perquè crear places és la seva obligació i un compromís electoral.

Voldria veure als responsables polítics obrint aquest 12% de places tancades que ja existeixen, places públiques fora ús, places que tant necessiten les famílies de les illes.

Voldria veure a la conselleria d´Educació aplicant, defensant i integrant en la realitat de les illes el Decret de Mínims 60/2008. I, a més, arribar a veure com es valora la feina i la tasca diària de les educadores i educadors de centres educatius de 0-3, perquè valorar aquest col·lectiu, les seves condicions laborals i la tasca que desenvolupen és també una manera de respectar l´etapa 0-3.

Ha estat necessari veure els drets del infants vulnerats per unir a un col·lectiu que molts poques vegades es queixa i que ara ja ha dit "fins aquí hem arribat!".

Des de l´Assemblea 0-3, de la qual som membre, estam fent recollida de signatures a través de la plataforma change.org "0-3 EDUCATIU! aturar decret de guarderies low cost" (arribant gairebé a les 5000!), recollint cartes signades en paper i amb un vincle perquè la presidenta del Govern, Francina Armengol, ens rebi i ens digui quin és el seu compromís davant les nostres demandes: 1) la posada en marxa d´una comissió d´experts que elaborin un llibre blanc de l´educació 0-3 a Balears" en el que s´analitzin les diferents dimensions de la realitat actual i proposi línies i programes d´actuació, 2) es dugui a terme un debat d´àmplia participació, 3) i s´arribi a una proposta de pla d´atenció als infants 0-3 a Balears que pugui ser aprovat en el Parlament per assolir així unes polítiques consensuades, acordades i estables en aquesta matèria que té tanta incidència en l´equilibri social a les illes. Un procés que és necessari estigui conclòs al final del 2018.

A l´Associació Assemblea 0-3 Illes Balears han arribat sol·licituds per associar-se de totes les Illes, fins i tot de Barcelona. I ja són moltes les sòcies i els socis que es posen en contacte amb nosaltres per exposar les seves angoixes, dubtes o senzillament per donar el seu suport i rebre informació.

El més important que hem aconseguit és alçar la veu del 0-3 a Balears. Personalment voldria veure fets i no sentir aquesta profunda decepció. No et pot decebre de qui no esperes res, en canvi la decepció és molt gran quan esperes massa de l´altre.

* Membre de l´Assemblea 0-3 Illes Balears