A hores d'ara, ignor com se troba la causa de canonització del nostre Ramon Llull. Qualcú em va dir que era qüestió que fes no sé si un o més miracles. Se veu que no s'ha pogut demostrar que morís màrtir, tot i que conten que l'apedregaren, perquè els màrtirs estan dispensats de fer miracles.

Sia com sia, crec que seria bo que fos conegut el cas d'una dona peninsular que va venir a parar a Mallorca com tants i de tot d'una li va cridar l'atenció l'estàtua de Ramon Llull que hi ha en el començament del Passeig Marítim, aquella que el representa amb un llibre en les mans.

No la degué informar ningú sobre el personatge, i per a ella se va convertir simplement en el frailecico del librico. La cosa no tendria res de particular si no fos que la imatge li degué fer l'efecte de tenir qualque cosa de sobrenatural i li va ocórrer fer-li una petició, que no se va torbar gens a esser-li atesa. N'hi va fer una altra, i una altra i més, i totes les gràcies, successivament, li eren concedides per obra del frailecico del librico. No sé on ha anat a parar, aquella dona, ni si és viva o morta, i és una llàstima, perquè en el procés de canonització corresponent, hauria d'esser almenys escoltada.

El fet és extraordinari: que el fill major de la nostra raça atorgàs, sense fer-se pregar gens, tots els favors sol·licitats a una forastera acabada d'aterrar a l'illa, ignorant de l'idioma i abans d'integrar-se, és commovedor en extrem.

Jo crec que els altres miracles requerits arribaran, perquè qui fa un paner fa un covo. Santa Catalina Tomàs ja en va fer en vida i una coneguda em contava d'un de Na Margalida de Costitx, també obrat en vida. No sé com han d'esser, els miracles reglamentaris exigits perquè a un el facin sant. Pareix que se solen circumscriure al terreny de la salut corporal. No sé, doncs, si valen els relatius a la salut intel·lectual. Ho dic perquè jo en tenc un de pensat, molt adequat per a obrar-lo En Ramon Llull, perquè només podria procedir d'ell: se tractaria d'il·luminar l'enteniment del senyor José Ramón Bauzá respecte de la identitat i les fronteres del nostre idioma i, per afegitó, que el polític se matriculàs a un curs de llengua catalana. Com a digna culminació, se podria fer soci de l'Obra Cultural Balear.

*Filòleg