El passat 28 d´octubre un dels guitarristes més destacats del Japó, Norio Sato, estava contrariat perquè l´Ajuntament no autoritzava el seu concert al Solleric. Un comunicat de Cort assenyalava que l'anul·lació fou conseqüència "del cúmul de despropòsits" causats pel cessat Gómez de la Cuesta, i que Cultura "està havent d'assumir", segons paraules de la D.G. Francisca Niell. Un tècnic del Solleric va haver de transmetre l'ordre política que prohibia el concert. L´artista va tenir que tocar a un pis privat cedit d´urgència. (Mateu Ferrer).

El psicòleg i investigador H. Gardner conegut per haver formulat la teoria de les intel·ligències múltiples, diu que "no aconsegueixes l'excel·lència si no et compromets amb objectius que van més enllà de les teves necessitats per servir les de tots. I això exigeix ètica".

Ara fa just un any es va celebrar a Can Oms un acte molt simbòlic pels artistes. L´ex-regidor Miquel Perelló i Francisca Niell, D.G. de Cultura, es van comprometre públicament a gestionar la Cultura amb transparència i bones pràctiques. Vam ser molts els assistents a l´acte, perquè culminava amb èxit una llarga reivindicació del col·lectiu artístic.

Amb aquest esperit vam iniciar el procés de transformació i democratització de la Fundació Palma Espais d´Art (FPEA), entitat gestionada per la D.G. de Cultura. Després de molt de treball i negociació vam signar amb la FPEA els Documents Marc pel canvi de model de la Fundació i les noves línies estratègiques a seguir, és el resultat d´un procés participatiu en el que arribàrem al consens fins a sis associacions professionals. Des de la firma, res del contingut pactat s'ha fet efectiu i Cultura, amb Niell al capdavant, en lloc d'acomplir amb les expectatives generades, s'allunya cada dia més del paradigma del procomú i la participació efectiva. Amb les seves darreres actuacions (manu militari) es planta contra la majoria del sector i de la ciutadania que està reclamant noves formes, més democràtiques, innovadores i transparents.

Després de 500 dies de l'actual D.G. de Cultura, ens trobam amb la FPEA en shock, amb un projecte aprovat que no s'aplica i sense direcció artística. Un Solleric lluny de ser un espai comú per viure la cultura, desert de projecte creatiu i desmantellat per la vacil·lació dels gestors polítics i el Centre de Recursos i Creació Artística tancat.

La FPEA ja va passar vuit mesos sense direcció, lloc que va ocupar Gómez de la Cuesta després de guanyar el primer concurs, amb un jurat independent i professional triat pel Sector. Un jurat que ja es va sentir obligat a emetre un manifest sobre carències importants de la Fundació i la baixada de la retribució de la direcció. A 50 dies del seu nomenament és el propi Llorenç Carrió que informà als mitjans de l´acomiadament de Gómez de la Cuesta, sense aprovació prèvia del Patronat. Finalment el cessament es recondueix a pèrdua de confiança i una qüestió d'incompatibilitats, quan per Comissió Executiva es van aprovar els projectes que tenia pendents. Aquest període de carència és pràctica habitual en aquests casos, i exemple d'això, ho trobam en la pròpia Niell. Nomenada el 02/12/2013 com a administradora única de l'empresa Nat Projectes, Niell, Amer Tomás. Serveis Culturals i Ambients SL, va desenvolupar activitats com per exemple: el 8/10/2015 l'exposició "Mirades Obertes a la natura". Niell n´era la comissària.

Són 500 dies de gestió a la deriva, sense posar en marxa les estratègies pactades, menystinguen la coresponsabilitat adquirida amb el Sector, demostrant una incapacitat de cercar altres vies de solució més consensuades, abans d´una destitució matussera. Si realment hi ha sensibilitat i voluntat política per impulsar la Cultura i la Creació Artística pròpia no ens mereixem la Directora General actual. L'AAVIB demana la reversió dels fets: la restitució de Gómez de la Cuesta, i la destitució de Francisca Niell.

PS: i això que no hem pogut parlar de la Fundació Miró i les seves convocatòries públiques d´oferta laboral.

(*) En nom i representació de la Comissió Executiva de l´AAVIB. Associació d´Artistes Visuals de les Illes Balears.