Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Miquel Àngel Lladó Ribas

L'empremta de Càritas

"Anivell social parlam d'integració i ens abocam a les persones que sol·liciten refugi, dient que volem ser terra d'acollida, però miram amb menyspreu i rebuig els immigrants que fa anys que viuen entre nosaltres, als nostres pobles o barris de ciutat. Quan un emigra normalment no ho fa per gust; un no deixa la seva terra, la seva família i s'arrisca a l'aventura si no és per força major."

Aquest és un paràgraf extret de la Memòria de Càritas Mallorca corresponent a 2015, un document d'obligada consulta a l'hora de copsar el pols de les necessitats més apressants de la població desfavorida o en risc d'exclusió social. La radiografia deixa prou dades per a la reflexió i l'acció, per descomptat, com ara el fet que gairebé un 59% de les persones ateses són dones, o que més de la meitat de la població que sol·licita algun tipus d'ajuda té entre 30 i 54 anys, una franja que teòricament hauria d'estar ocupada laboralment i que mostra fins a quin punt la crisi s'ha acarnissat amb el sector més visible de la societat. D'altra banda representa un cert alleujament la dada segons la qual el percentatge de població jove necessitada (18-35 anys) ha anat minvant any rere any, passant d'un 30% en 2013 a un 26,3% en 2015.

Una altra dada interessant és la que fa referència a l'origen de les persones ateses per l'entitat: mentre que molts immigrants han retornat als seus països d'origen o han provat sort en altres latituds, s'ha incrementat notablement el nombre de mallorquins que han vist agreujada la seva situació de pobresa o exclusió. En aquest sentit és prou significatiu que un 37,4% de les persones ateses són d'origen espanyol, mentre que el 47,5% prové d'altres països, especialment d'Àfrica, Amèrica del Sud o l'Orient Mitjà. Pel que fa a la tipologia dels grups humans, cal destacar que un 62,8% són famílies i tenen fills, mentre que el nombre de persones que viuen soles representa el 23,2% de les persones ateses, una xifra que sembla augmentar any rere any. Quant al nivell de formació, el gruix més important fa referència a les persones que tenen estudis primaris o secundaris, que representen més de la meitat de la població atesa (52,6%), una dada que probablement tengui a veure amb l'elevat índex d'abandonament escolar de la nostra comunitat. Tanmateix la dada més preocupant sigui probablement la que es refereix a la situació laboral d'aquests col·lectius: un 77,6% dels individus atesos es troben en edat de fer feina, però únicament un 5'1% d'aquests té algun tipus de treball normalitzat, generalment mitjançant un contracte laboral o com a autònoms. Quant a la intervenció pròpiament dita, la xifra de persones ateses per Càritas Mallorca en el 2015 ha superat la barrera de les cinc mil, destacant el fet que s'han donat més de quaranta mil tipus de respostes a les diverses sol·licituds d'ajuda plantejades.

En el capítol de l'atenció concreta la cobertura de necessitats bàsiques és la demanda més sol·licitada i la que es proporciona de manera més directa i constant (aliments, productes d'higiene i neteja, roba, calçat, mobiliari bàsic...). La Memòria destaca que aquest servei ha assolit en els darrers anys un sentit més educatiu i de dignificació de la persona, deixant de banda el denominat "assistencialisme" o donació indiscriminada. Això no obstant no es descuren altres tipus de suport, com ara les ajudes per a l'habitatge, l'educació, la salut i el transport, d'una banda, o l'assessoria jurídica i la inserció laboral a través de l'economia social i solidària, de l'altra, eixos vinculats a la filosofia i manera d'entendre el progrés d'aquesta entitat, capdavantera d'altra banda en la solidaritat i l'empatia activa envers la gent més necessitada.

Per tot plegat crec que cal felicitar de debò Càritas Diocesana de Mallorca. Tal com es destaca a la contraportada de la Memòria, l'empremta de la seva acció no pot deixar indiferent ningú. Tant de bo el seu crit, tal com reclama el papa Francesc a la contraportada del document, esdevingui el nostre i tots junts puguem trencar la barrera de la indiferència, la hipocresia i l'egoisme, vertaderes amenaces globals a la convivència de la humanitat.

Compartir el artículo

stats