Queda exactament un mes per a les eleccions del 26J, i ja tenim a casa nostra acord confluent, d'esquerres i pel dret a decidir: Units (i unides) Podem Més. Com que de crítiques dels adversaris i dels defensors de l'autèntic ja en tendreu un bon tast aquests dies, jo per la part que me toca vos diré un parell de coses bones d'aquesta opció electoral:

És una candidatura per guanyar: diferents grups polítics ens hem posat d'acord amb un programa comú i amb la idea de superar per primera vegada l'hegemonia de la dreta a les nostres illes i a la vegada, aportar el màxim de diputats i senadors que serveixin de garantia per conformar unes polítiques i un govern de canvi a l'Estat. Altres opcions dites "d'esquerres" s'han estimat més mirar, en clau estatal, a forces com Ciudadanos, que aquí representen la continuïtat amb el pitjor de l'era Bauzá.

És una coalició de canvi, que comparteix l'esperit dels #AcordsPelCanvi signats l'any passat a les illes, però conscients que per sortir de la trinxera de la resistència i poder fer polítiques transformadores a les nostres illes cal fer també polítiques de canvi a Espanya, que passen per abordar les dues crisis més profundes de l'Estat, apart de l'econòmica: la social i la territorial. L'una i l'altra passen per la democratització profunda de la política i les decisions que s'hi prenen, i pel dret a decidir dels pobles.

És una candidatura de país, ja que per primera vegada ens ajuntam la principal força sobiranista de la terra amb forces estatals que estan pel dret a decidir, i assolirem un resultat històric, que farà que ens sentin a Madrid amb més força que mai, de cara a negociar qüestions estratègiques per a les nostres illes i incloses a l'acord programàtic: un sistema de finançament just, un nou règim econòmic especial i l'equiparació en inversions amb la resta de autonomies via pressuposts de l'Estat, entre d'altres.

I finalment, és una candidatura de suma, en el sentit que en un context on anam a eleccions justament per manca d'acord entre grans partits, almenys aquí i a altres indrets alguns ens hem entestat en arribar a acords de coalició, sumant entre forces polítiques i atenent a la diversitat de l'Estat. I en aquestes eleccions, la capacitat de sumar i arribar a acords hauria de suposar un "plus", i hem estat els únics que hem fet els deures.

Ha arribat, doncs, l'hora de què guanyi algú diferent als que ho han fet sempre. Que ho faci des de la voluntat de fer transformacions importants, posant les persones al centre de les polítiques, respectant la llibertat i la voluntat de ser dels pobles. I llançant a aquesta Europa inhumana i despistada el missatge, alt i clar, de què cal canviar les regles del joc. Que volem democràcia amb drets, llibertat, dignitat i futur... Que volem benestar i felicitat per a tothom, i no sols per a uns pocs. Que aquesta és la nostra radicalitat, i que estam aquí per fer història. Això sí: només tenim un mes per convèncer-vos que val la pena i que com sempre, la indiferència només beneficia el poder establert.

* Coportaveu de Més