ABalears tenim un greu problema social ja que un de cada cinc illencs disposen de rendes inferiors al llindar de la pobresa. Per un altre costat el 25% dels aturats fa més dos anys que no fan feina i el 58% del total de persones demandants d'ocupació no percep cap prestació ni subsidi.

Si analitzam la composició de la pobresa actual, veurem com les mares amb fills i separades és el col·lectiu més afectat, amb situacions properes a la misèria. Inclús, algunes d'aquestes persones poden tenir una feina amb un salari molt baix que els impedeix arribar a sufragar les despeses bàsiques de la seva família. La llei de Renda Social Garantida (RSG) que el Parlament balear aprovarà pròximament és una gran ajuda per totes aquestes persones que ara no tenen cap recurs.

La Llei de Serveis Socials vigent a la nostra comunitat preveu tres tipus de prestacions: les tècniques, les econòmiques i les tecnològiques. La RSG és una prestació econòmica de caràcter periòdic que es caracteritza com un dret subjectiu de caràcter individual. Hi poden accedir les persones majors de 25 anys, amb més de tres anys de residència i sempre que els ingressos econòmics del nucli familiar estiguin per davall del que es considera mínim ingrés per atendre les necessitats bàsiques de supervivència. La prestació mínima serà de 108 euros, la bàsica de 429 euros i la màxima seria de 776 euros quan el nucli familiar beneficiari sigui de set o més persones. A més, la RSG és complementària d'altres prestacions econòmiques que puguin correspondre a les persones destinatàries quan aquestes tenguin un menor import.

Un canvi important respecte d'altres prestacions vigents com la renda mínima d'inserció, és que la RSG és purament econòmica i es fonamenta en un dret subjectiu de la persona i, per tant, no està condicionada a combinar-se amb altres prestacions tècniques, com per exemple participar de manera obligatòria en activitats d'inserció laboral o social.

Una altra diferència clau és que la renda social, al ser una prestació purament econòmica, es gestiona directament des de la conselleria de Serveis Socials del Govern i, així, la persona sol·licitant no ha de passar pels serveis socials municipals ni dels consells insulars. Per tant, el tràmit serà directe i mot més ràpid.

Estem segurs de que la RSG també ajudarà, indirectament, a descarregar de feina a molts de serveis socials municipals, ja que persones que ara tenen una renda mínima d'inserció passaran a percebre la nova prestació, alliberant recursos dels serveis socials municipals que es podran concentrar en ajudar a les famílies amb dificultats d'inserció social i laboral.

Amb l'aprovació d'aquesta llei complirem un altre dels compromisos adquirits en la campanya electoral i signats als acords pel canvi. Del càstig a les classes mitges i treballadores i les retallades dràstiques de la passada legislatura, hem passat a tenir un Govern que impulsa mesures encaminades a ajudar a les persones que fins ara han pagat el preu més car de la crisi. Estam canviant Balears garantint la cohesió social i que ningú quedi a la cuneta en el camí de sortida de la crisi.

*Diputat del Grup Parlamentari Socialista