El Parlament ha aprovat aquest dimarts la llei de creació de l'impost del turisme sostenible, que gravarà les estades turístiques a Balears i servirà prioritàriament per preservar el territori i el medi ambient, i per garantir la sostenibilitat de l'activitat turística a les nostres illes. Ara el Govern elaborarà el decret que desenvoluparà la llei, amb la intenció que el nou impost pugui entrar en vigor el proper 1 de juliol.

L'Organització Mundial del Turisme defineix el "turisme sostenible" com "el turisme que té plenament en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i mediambientals per satisfer les necessitats dels visitants, de la indústria, de l'entorn i de les comunitats amfitriones".

Les nostres illes tenen un territori limitat, i l'activitat turística hi imprimeix una petjada ecològica i una pressió humana que els darrers estius estam notant cada vegada més. Per això hem de tenir una cura especial a l'hora de donar un ús òptim als recursos naturals i d'assegurar unes activitats econòmiques viables a llarg termini, que reportin ocupació estable i prosperitat compartida.

La bona notícia és que a partir d'aquesta temporada turística totes les persones que ens visitin també contribuiran a preservar el nostre entorn i a garantir la viabilitat futura del turisme a ca nostra. Aquest és un acte de coresponsabilitat i de solidaritat ben necessari, que a través d'aportacions petites a escala individual tindrà una gran importància a escala global: només entre 25 cèntims i 2 euros diaris per visitant (a partir de 16 anys), en funció de la temporada i del tipus d'establiment, que es transformaran en uns setanta milions d'euros anuals per invertir en la preservació de les nostres illes.

La llei aprovada estableix expressament (i el Govern així ho ha defensat des del primer moment) que aquests fons s'invertiran de manera prioritària en millorar el medi ambient i en garantir un model turístic realment sostenible, que compleixi la definició esmentada anteriorment. I també estableix que el nou tribut servirà per finançar projectes a totes les illes del nostre arxipèlag, de manera equilibrada. De fet, la llei garanteix aquests punts gràcies a les esmenes presentades per Més i pel PSIB-PSOE, que han permès desbloquejar les negociacions i trobar una redacció consensuada que beneficiarà el conjunt de Balears.

En definitiva, l'impost del turisme sostenible serà una realitat perquè hi ha una majoria social que li dóna suport, i perquè aquesta majoria social s'ha traduït en una ampla majoria parlamentària gràcies al diàleg i al consens (s'han acceptat esmenes de tots els grups parlamentaris). A més, aquest tribut és ja una realitat a més de la meitat de països, regions o ciutats d'arreu d'Europa. Malta, per cert, segueix les nostres passes i també implantarà un impost d'estades turístiques els propers mesos.

I a hores d'ara, les diferents institucions del país (conselleries del Govern, consells insulars, ajuntaments) ja estan treballant en definir els projectes que presentaran davant la futura comissió d'impuls del turisme sostenible, perquè siguin avaluats i aprovats per ser finançats amb els fons que es recaptin amb el nou tribut. Podrien ser projectes com ara:

- Millores en parcs naturals protegits, inversions en senyalització i rutes.

-Reforestació, faixes de prevenció i neteja de boscs per prevenir incendis i a la vegada generar biomassa.

-Recuperació de l'ús agrícola de finques públiques.

-Neteja del litoral.

-Reforç de la conservació dels ecosistemes naturals marins i terrestres, i de la fauna i la flora autòctones, suport a la conservació de les activitats que mantenen el paisatge tradicional.

Projectes d'instal·lació de sistemes d'autoconsum d'energies renovables en infraestructures turístiques per tal de reduir l'impacte de la indústria turística sobre el sistema energètic.

-Inversions en infraestructures de sanejament i subministrament d'aigua i millora de les basses de reg.

-Recuperació de rutes ciclistes i senderistes i intervencions de millora (ferm, senyalització...).

-Implantació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

-Turisme interilles que permeti activitat en temporada baixa.

-Rehabilitació, reforma i promoció d'infraestructures culturals i del patrimoni històric i artístic.

Els fets s'imposaran al renou, i demostraran que aquestes inversions serviran per compensar la petjada ecològica de l'activitat turística i per garantir-ne la sostenibilitat en el futur.

Amb tot, l'Impost del Turisme Sostenible només serà una de les eines que ens permetrà avançar cap a la millora del model econòmic i turístic de Balears. Durant els propers mesos el Govern treballarà en altres projectes i actuacions, com ara la reforma de la llei de turisme, per tal de garantir un turisme més sostenible i una economia més diversificada i que generi llocs de feina de major qualitat. I ho farem com fins ara: dialogant amb tothom, i incorporant les aportacions de tots els agents socials, polítics i econòmics que vulguin contribuir a fer entre tots i totes una societat més pròspera i més cohesionada.

* Vicepresident del Govern i conseller d´Innovació, Recerca i Turisme.