Les famílies estam preocupades per l'augment dels riscos que afecten els nostres fills (consums tòxics, conductes sexuals de risc, abús de les tecnologies de la informació i la comunicació, comportaments socials violents i agressius, fracàs escolar, problemes de salut...), i especialment als adolescents. Per tot això, prenem la iniciativa a través de la nostra federació, FAPA Mallorca, per participar de forma activa en la prevenció, com una responsabilitat col·lectiva, participant tant en la detecció dels problemes com en la forma d'abordar-los. Els pares i les mares no volem ser espectadors, volem formar-nos i treballar de forma conjunta pel benestar i la salut nostres fills, és el nostre dret i la nostra responsabilitat participar activament i col·laborar en la prevenció dels riscos que afecten els nostres fills.

Les APIMA són la via a través de la qual els pares i les mares actuam de forma col·lectiva: els problemes no són individuals, per tant les solucions les hem de cercar en el col·lectiu. Els pares i les mares hem de saber que no estam sols, podem fer front als problemes amb més èxit si actuam de forma col·lectiva, incidint en els contextos dels nostres fills, FAPA Mallorca, en la recerca d'una participació real de les famílies i assumint la seva responsabilitat, fa uns anys que forma part del col·lectiu FERYA (Familias en Red y Activas). Aquesta plataforma, que sorgeix de l'aliança entre professionals de la prevenció (IREFREA) i els representants de les principals federacions, proposa l'empoderament i el lideratge de les associacions des d'una perspectiva comunitària i de promoció de la salut. Per això, donam suport i recomanam a les nostres APIMA participar als tallers d'empoderament, amb l'objectiu de capacitar a les juntes, d'aprofundir en la seva gestió interna i treballar estratègies de col·laboració en xarxa per prevenir els riscos que afecten als nostres infants i adolescents.

Des de la plataforma FERYA entenem que és necessari socialitzar la prevenció com a estratègia prioritària i desenvolupar polítiques eficients davant els problemes que afecten els nostres fills, per això plantejam un programa de prevenció de riscos diferent. FAPA Mallorca, a traves de FERYA dóna eines a les seves associacions per fer realitat un canvi social significatiu. El repte es apassionat i requereix d'estratègies de formació innovadores, per això comptam amb el suport de professionals i experts en la prevenció.

Aquesta IV jornada FERYA tendrà lloc a Calvià, amb el suport de l'Institut Municipal d'Educació i Biblioteques, al CEIP Puig de Sa Morisca, Santa Ponça, els dies 11 i 12 de març. Cada vegada són més les associacions que sol·liciten els tallers pràctics d'empoderament, que són la clau per gestionar les nostres organitzacions de forma que assolim les nostres metes i objectius, creant un camí de solucions, estratègies i col·laboracions.

* Vocal de la Federació d´Associacions de Pares i Mares d´Alumnes de les Illes Balears (FAPA) Mallorca