Jo vaig ser un d'aquells joves que el mes d'octubre de 1975 vàrem començar a cursar els estudis en medicina a la Universitat de les Illes Balears, a uns pavellons annexes a l'edifici Mateu Orfila. Era una unitat docent de la facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona amb seu a Palma. Una experiència que només va durà dos anys. Fa quaranta anys que jo i moltes altres persones ens demanem perquè no hi ha estudis en medicina a la UIB.

Després de molts d'anys de porta tancada, a l'any 2007 es va obrir l'oportunitat d'aprovar nous estudis de medicina a la universitat espanyola. Encara hi ha l'oportunitat, però el proper any tornarà a tancar-se. Només Balears i La Rioja no en tenen. Madrid té nou facultats i a Catalunya en tenen més de mitja dotzena.

Va ser en aquell moment quan el Govern balear amb el suport de tots els grups parlamentaris, organitzacions professionals, societats científiques, sector de la innovació i la recerca i molts professionals sanitaris començaren a caminar per aconseguir aquest objectiu.

Dins aquest camí, la creació de l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) l'any 2003 va crear sinergies per facilitar la recerca de qualitat. La creació del clúster biotecnològic i biomèdic (BIOBIAL), al Parc Bit, va engegar també un nou sector productiu. La sinergia entre els recursos materials i humans de la UIB, les empreses del Parc Bit i el que representa l'Hospital Universitari de Son Espases (HUSE), amb la seva vessant assistencial, de formació i de recerca signifiquen un potencial extraordinari, en innovació, investigació i futur.

La construcció del nou HUSE, l'any 2007, ha estat una fita molt important. Recollint la tasca en formació de professionals sanitaris de l'antic Hospital Son Dureta, actualment hi ha més de 250 metges i metgesses que es formen com especialistes a les diverses especialitats mèdiques; també es formen infermeres, farmacèutics, comares i altres professions sanitàries.

El projecte reformat de l'HUSE fou dissenyat perquè a més de facilitar i millorar l'activitat assistencial, també ho fes en els aspectes de la investigació i de la formació. Un edifici independent per a la recerca i amplis espais per a la formació i la investigació. Així es va treballar en l'adequació d'espais i equipament per a la investigació i per establir els futurs estudis de grau en medicina. Aquests projectes foren finançats pel ministeri de Ciència i Innovació i per l'Institut de Salut Carlos III.

Des de la UIB es va elaborar el pla d'estudis i l'ANECA (Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación) el va verificar i aprovar el mes de juny de 2011. Després de quatre anys d'aturada del projecte per part del Govern del PP ara tenim una darrera oportunitat, que penso hem d'aprofitar. Per què? Un parell de motius i arguments:

-Els estudis de medicina són una aposta per un canvi de model econòmic i que a més tindrà un impacte econòmic positiu. Tindrà un retorn econòmic en forma d'augment de la captació de fons competitius per part dels grups de recerca sanitària de la CAIB.

-Els joves de les nostres illes tenen dificultats per accedir als estudis de medicina. Quan a Espanya hi ha onze estudiants de medicina per cada 100.00 habitants, a Balears només hi ha 2,8. Una gran diferència que significa un greu problema d'equitat en l'accés als estudis de medicina. Actualment hi ha més de 300 illencs estudiant a la Península i més de seixanta a l'estranger, principalment a Hongria, Romania, Txèquia o Eslovènia.

-Hi haurà un greu dèficit de metges als propers anys perquè a les nombroses jubilacions de professionals hem d'afegir la dificultat a l'hora d'atreure metges per treballar a les nostres illes. Tenir estudis de grau en medicina és una dada afegida per poder atreure a professionals ja formats i estimularà l'actualització i formació permanent del personal mèdic.

-Implementar els estudis de medicina té una inversió inicial de 600.000 euros fins arribar als 3,7 millions d'euros quan estiguin en marxa els sis anys dels estudis, tota la carrera. Els espais i les infraestructures ja estan preparades a l'HUSE, no és necessari construir nous edificis ni equipaments.

-Els estudis en medicina són necessaris i imprescindibles per poder acreditar l'Institut d'investigació sanitària de Palma (IDIPSA), situat a HUSE. Més de 600 investigadors treballen als 53 grups de recerca de l'IDIPSA. Tenir els estudis de grau és un requisit per a l'acreditació. Obtenir l'acreditació significa poder accedir als recursos per a la recerca en biomedicina que canalitza l'Instituto de Salud Carlos III, el principal finançador en recerca sanitària. Més recursos, més investigadors, més recerca. Sense estudis de medicina no hi ha acreditació i no es podrà accedir a la captació de fons competitius per recerca.

-Diferents estudis també demostren que els hospitals docents donen una millor assistència sanitària i qualitat, que aquells no docents. A més dels professionals sanitaris de l'HUSE, a l'Hospital de Son Llàtzer n'hi ha molts amb capacitat, formació i il·lusió amb el projecte.

-Diferents departaments en ciències de la salut de la UIB ampliaran la seva capacitat docent amb els estudis de medicina, perquè hi participaran directament.

Els estudis de grau de medicina a Balears són un repte, però també una necessitat i una oportunitat. Quan es completi l'oferta de 7.000 estudiants/any possiblement es tancarà la possibilitat de crear-los per a molts d'anys. La UIB i el sistema sanitari de Balears hauran perdut l'oportunitat de formar als futurs metges i metgesses.

Tenim les instal·lacions. Tenim el pla d'estudis. Tenim els equipaments. Tenim els professionals sanitaris amb capacitat i il·lusió. Tenim a la UIB, les societats científiques, les institucions acadèmiques, les organitzacions professionals i molts professionals sanitaris que creuen i desitgen que aquest projecte sigui una realitat. Tenim els motius i les raons. Una inversió en futur. És el moment per passar del desig a la realitat. Estudis de medicina ara.

* Diputat del grup parlamentari socialista