Semblava que amb el canvi de Govern arribaria l'hora de la negociació en el si de la mesa sectorial, la negociació real i honesta que tant desitjàvem i que conduiria a la recuperació de tot allò que ens han llevat aquests darrers anys. Però, a l'hora de la veritat, la negociació a la mesa d'educació ha vengut limitada per un acord marc signat entre la Conselleria i els comitès de vaga d'STEI i FECCOO, un acord que havia de servir per desconvocar la vaga indefinida i que s'està convertint en una llosa per a la millora de les condicions dels treballadors.

Estam constatant, dia rere dia, que tot allò que se surti del que estableix l'acord marc no es tendrà en compte encara que suposi una millora per als treballadors. Atenció: encara que suposi una millora per als treballadors!

Això és, lamentablement, el que ha passat amb els sexennis. L'acord marc preveia la recuperació d'aquest complement a l'any 2017 amb la possibilitat d'anticipar-lo a setembre de 2016. Després de la mesa de funció pública s'obria l'oportunitat de millorar aquest punt de forma substancial: els companys de serveis generals i sanitat començaran a cobrar a partir de gener.

Arribats a aquest punt, ens diran que l'acord d'educació és millor que els dels altres funcionaris perquè pel setembre quedarà descongelat el cobrament del complement i que percebrem la paga extra de 2012. El que no ens diran és que es pot millorar en termes d'equitat. El que no ens diran és que hi ha docents que han deixat de percebre uns 5.500 euros i uns altres 0 euros. El que no ens diran és que els representants dels treballadors de la resta de funcionaris han aconseguit afavorir, per unanimitat, al col·lectiu més afectat per les retallades. El que no ens diran és que l'acord d'educació és allò que es diu "café para todos".

I el que nosaltres deim és que es comencin a pagar els sexennis a partir de gener de 2016 als funcionaris de carrera i interins que s'han vist més perjudicats, que al setembre del mateix any tot el col·lectiu vegi descongelat aquest complement, que els interins que han treballat tot el curs cobrin l'estiu i que no ens hem de deixar enganar, la paga extra de 2012 està assegurada però els sexennis es perden mes a mes. Des de FETE-UGT seguirem reivindicant el que considerem millor per als treballadors, malgrat això signifiqui mantenir una lluita en solitari.

(*) Secretària general de FETE-UGT