Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Miquel Ballester

El diari de dia 13 publicava una informació titulada "Gabriel Verd presenta nuevas pruebas aobre la supuesta mallorquinidad de Colón". D´entrada cal dir que l´amic Gabriel Verd mai ha aportat cap document perquè mai ha fet feina d´arxiu. Ell és un propagandista de la tesi de Joan Cerdà que considerava que Colom era fill del príncep de Viana i tot el que diu ho ha tret de llibres sense citar els autors. Dita tesi no es sustenta en cap document. Cerdà citava un biògraf que parlava d´una carta al governador de Mallorca on el príncep deia que havia deixat embarassada una tal Margarita, Nito Verdera publicà la carta i resulta que anava dirigida al governador de Sicília i datada a Mallorca.

La identificació de Miquel Ballester, amic de Cristòfol Colom, amb un fill de Joan Ballester, secretari reial, la va fer Alfonso Enseñat de Villalonga sense aportar cap document que els relacioni a un article al núm. 60 (2004) del Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana, d´on Verd treu tot el que diu sobre Ballester. Ensenyat és un enginyer mallorquí resident a Madrid que primer considerà que Cristòfol Colom era fill del mercader mallorquí Antoni Colom, havia documentat un fill Bartomeu que suposava que era el germà del Descobridor. El Dr. Joan Miralles i jo, a un congrés a Eivissa l´any 1992, li férem veure que això era impossible perquè el teníem documentat a Mallorca quan el germà del Descobridor era a Amèrica. Després veient que no es podia negar que Colom era genovès es despenjà amb una teoria que considera al Descobridor fill de Domenico Salvago, olim Scotto, que canvià 8 vegades de llinatge però no aporta documents que avalin els canvis. D´una col·lecció de documents publicada per Bofarull agafa Enseñat que Joan Ballester estava casat amb Francina Taranau.

El Miquel Ballester que anà amb Colom al segon viatge i fou alcaid de la Concepció havia nascut a Tarragona segons el pare Las Casas que afegeix "y bien parece que era catalán, porque hablaba imperfectamente". Enric Vallhonrat ha publicat "Miquel Ballester, l´amic tarragoní de Cristòfol Colom". Enseñat no nega que hagués nat a Tarragona però creu que els pares hi estarien de pas i que després anirien a Manacor.

Tinc moltes notes dels Ballesters de Manacor extretes dels arxius. Hem podem veure algunes. El 1463 Joan Ballester de Manacor era ambaixador de la Part Forana (ARM, P. 2518, f. 37 v.). El 1469 Joan Ballester, secretari reial, era síndic de la Part Forana (ARM, LR-72, f. 84). El 1470 el rei concedia a Joan Ballester, notari, el feu que fou de Ramon Llull a la parròquia de Manacor i Bellver (ACA, Cancelleria 3.430, f. 66 v.) i el 1473 enviava una carta al virrei de Mallorca on parlava de "Lo amat secretari nostre en Joan Ballester, síndich a nostre maiestat remés per la part forana (f. 148 v.). El 1474 Joan Ballester, secretari del senyor rei, casa amb Antonina Ballester (ARM, P. 2591, f. 19) i el 1476 era procurador de Llucià Coromines, físic (P. 2591, f. 60 v.). El 1483 Miquel Ballester comprava una possessió a Manacor (ARM, P. 2590, f. 98 v.). El 1491 Joan Ballester era mort i la filla Antonina demanava la legitima al germà Miquel fent d´arbitre l´altre germà Gabriel (P. 2591, f. 24). El 18-1-1495 Miquel Ballester i muller Francina, de Manacor, col·locaven en matrimoni la seva filla Montserrada, donzella, amb Sbert de Togores, amb dot de 1.000 lliures (ARM, P. 2591, f. 29). A aquest data el Miquel Ballester amic de Colom era a La Española i el fill de Joan Ballester era a Manacor. El 28-10-1510, Francina, viuda del magnífic Miquel Ballester, fa testament i anomena marmessors a la filla Montserrada (vda. del mag. Umbert de Togores, donzell) i al nét Joan Miquel Ballester, àlies de Togores, el qual al seu testament del 15-7-1512 diu que vol esser enterrat al túmul del padrí Miquel Ballester (P., Ll-27: 14-15). Sembla que el Miquel Ballester de Manacor no va sortir mai de Mallorca, el 1486 Joan Dusay, doctor en dret, demanava que no fos citat fora regne, a instàncies de l´abat de la Real, al·legant un privilegi pel que els habitadors del regne no podien ser compel·lits a eixir fora del Regne per defensar llur justícia (ARM, AH, S-40, f. 29-30 v.).

Altre Miquel Ballester si sortí de l´illa. El 14-6-1493 feia testament Eulàlia, muller de Miquel Ballester, mercader, absent del regne (ARM, P., M-654, f. 131). El solleric Miquel Ballester, que fou catedràtic de física a Madrid, afirmava que descendia del Miquel Ballester amic de Colom, que tornà d´Amèrica i comprà la finca el Port a Sóller. Deia que tenia documents però no me les va voler mostrar.

Les propietats dels Ballester de Manacor han estat estudiades per Gabriel Jover i Jerònia Pons al llibre "Possessions, renda de la terra i treball assalariat" (2012). Joan Ballester casà el 1429 amb Montserrada (que morí el 1453) i després amb Antonina de Pachs. Miquel Ballester casà el 1453 amb Francina Balaguer. Al XVII els seus descendents seran comtes d´Aiamans.

Compartir el artículo

stats