Agafau un full en blanc; aconseguiu també un bon assortit de llapis, papers de diferents textures i colors, tisores, cinta adhesiva i ho donau-ho tot a un grup d'infants amb una instrucció clara: quin és el teu carrer, barri o ciutat ideal. Dibuixa'l! No passarà massa temps perquè els nins es posin mans a la feina en una tasca sempre engrescadora i que sovint no se'ls hi demana. Amb tota seguretat, la resposta que rebrem serà el d'un entorn ideal de carrers plens d'arbres, voravies amples, grans i petits passejant a peu o en bicicleta, o agafats de la mà; també hi trobarem trens, tramvies i busos plens de nins riallers; i, molt probablement, en tot aquest imaginari, no hi trobarem cap cotxe.

Però de res ens servirà aquest exercici si tot seguit no fem l'esforç conjunt de trobar les eines per a fer la transformació que tots anhelam. Precisament, la Setmana Europea de la Mobilitat, que avui acaba, ens ha ofert l'oportunitat de fer de la reflexió sobre el model ciutat que volem en un futur, més amable, sostenible, accessible, segura i competitiva.

Si bé l'Ajuntament de Palma aprovà a la passada legislatura el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), després d'un procés participatiu que, sempre millorable, legitima el seu text, ara ens toca assumir la part corresponent al seu desenvolupament. Les fites marcades en el document, que totes les àrees municipals, insulars i autonòmiques implicades en la mobilitat de la nostra ciutat han d'assumir, ens ofereixen l'oportunitat de millorar la nostra ciutat, alhora que assolim una millor qualitat de vida al seu entorn.

La mobilitat condiciona el dia a dia dels ciutadans, dels seus quefers (feina, estudis, compres, oci). Condiciona els seus desplaçaments, la manera de relacionar-se amb l'entorn i les seves decisions. Aquí rau, doncs, la importància d'una implicació proactiva per part del ciutadà a l'hora de solucionar els problemes, molts d'ells ja endèmics, de la nostra ciutat.

L'equip de govern actual de l'Ajuntament de Palma té la voluntat ferma d'impulsar la mobilitat sostenible, amb fets i accions constatables que transformin de bon de veres la ciutat. Una actitud que es mantindrà en altres qüestions com la millora de la qualitat del transport públic, de l'EMT, amb la intenció clara de recuperar el terreny perdut els darrers anys.

Però també és important valorar la implicació ciutadana com a eina necessària per aconseguir el canvi real de la ciutat, que tots desitjam i que exercicis, com el que plantejàvem al principi, ens poden ajudar a aconseguir-ho. Per això caldrà també que comencem a repensar els nostres hàbits i maneres a l'hora de moure'ns, sobretot quan afecta a l'ús del vehicle privat. L'aposta per la intermodalitat, la possiblitat d'intercanviar diferents mitjans de transports per un mateix trajecte, és sens dubte el camí en el que hem d'incidir i que s'ha d'acompanyar de mesures imprescindibles, impulsades per l'Ajuntament de Palma amb la necessària complicitat veïnal, per tal de facilitar-les.

"Tria. Canvia. Combina". Aquest ha esta el lema amb el que enguany hem volgut moure la ciutadania cap a aquesta reflexió. L'ànim de l'àrea de Mobilitat és, sens dubte, continuar avançant en aquesta línia, afavorint les mesures que provoquin un canvi en a Palma en una direcció inequívoca: la de la mobilitat sostenible.

*Regidor de Mobilitat de l´Ajuntament de Palma