Us imaginau que un petrolier fa un vessament o qualsevol altra situació d'emergència ambiental i el responsable polític descarta emprendre cap actuació especial "perquè no es disposa de marc legal"? Idò no importa imaginar, això és exactament el que passa amb l'aigua a Eivissa. Com que no hi ha aus petrolejades, ni aigües vermelloses, ni núvols tòxics, ni camps reduits a cendres no hi ha emergència ambiental? Com que no hi ha foto de la catàstrofe, com que "només" hi ha sal i eixugor, és un tema a deixar per l'any que ve "mem si plou i ventura no fa falta" com si esperar fos opcional?

Respecte d'altres emergències, la sequera és previsible i mesurable: cada mes veim com les reserves que publica la direcció general de Recursos Hídrics arriben a mínims històrics. AEMET té un índex (el SPI) que fa 16 mesos que indica sequera. En maig, les conques del Xúquer i el Segura aprovaven, en Consell de Ministres, mesures contra la sequera. Des d'abril ja se sabia que aquest estiu de 2015 es batrien tots els rècords. I és que la situació a les Pitiüses, en especial a Eivissa, és de "sequera perfecta": sequera meteorològica des de fa 16 mesos, escàs reaprofitament d'aigües residuals (pràcticament nul), demanda en augment, infraestructures fora de servei (dessalinitzadora de Santa Eulària), obres d'interconnexió inacabades, sobreexplotació dels aqüífers i, si ens fixam en el sud de l'illa, la xarxa municipal amb unes fuites de més del 40% i la majoria de la població rebent aigua salada a preu de potable. De veritat, l'escenari pot ser pitjor? Si existeix el concepte d'emergència per sequera és per ser aplicat a Balears en la primavera de 2015.

Algú em pot dir en quin cas s'activaria un decret de sequera? Perquè els requisits els complim tots i alguns més. De fet, dia 8 de maig es varen aprovar mesures excepcionals per a la gestió de recursos hídrics davant la situació de sequera per a les les conques del Xúquer i del Segura, quan la seua situació no és, ni de bon tros, comparable en gravetat i extensió del problema. Aquesta declaració respon a la petició dels organismes de conca. Els del Xúquer i del Segura ho sol·licitaren; el de Balears, no. Per què? Aquí és on entren els "negacionistes hídrics": negar de forma militant un fet avalat per evidències científiques.

Existeix un marc legal, tot i que s'hagi dit el contrari, per sol·licitar mesures excepcionals com les que ens fan falta. D'una banda, està l'article 58 de la llei d'aigües i de l'altra està el fet que els contribuents de Balears hem pagat un "pla especial d'actuació en situacions d'alerta i eventual sequera". El pla pot ser discutible i podria ser millorable, segur, però existeix, està al web de la CAIB, està redactat, només falta fer el que ningú encara no ha fet: aprovar-lo i aplicar-lo. Només falta voluntat per fer-ho.

No puc entendre les raons que empenyen els negacionistes. Algú ha sentit a dir res de baixada del turisme de golf a la Costa Blanca degut a la sequera en la conca del Xúquer? Sabem els inconvenients de no decretar sequera: impossibilitat de posar en marxa per la via ordinària de la dessalinitzadora de Santa Eulària, tramitar les obres per via ordinària, carregar al pressupost ordinari les obres de millora de les xarxes... però no veig cap inconvenient en declarar-la, en especial ara que ja en diverses administracions es reconeix obertament que tenim un problema molt greu.

En aquest tema estau discutint si intervenir quan es vegi fum o quan es vegin flames i el que hi ha ara són carbons i l'any que ve només hi haurà cendres. Què més ha de passar? Que la sequera afecti tot Balears? Que els aqüífers s'esgotin al 100%? Estam envoltats d'aigua de mar; a bona part d'Eivissa i a una part de Mallorca entra, salada, a les nostres aixetes, hem d'esperar que passi arreu? Hem d'esgotar tota l'aigua per a l'agricultura? La que es comercialitza en camions també? Hem de seguir salant aqüífers? Hem de seguir permetent que es facin pous sense planificació ni control? Hem de seguir llençant les aigües mal tractades a la mar? Està clar que moltes coses han de canviar i ho han de fer ja. Ja feim tard.

* Enginyer tècnic agrícola y productor i formador agrari.