Diumenge passat les urnes varen ser clares: la gent de les Illes vol un canvi gros. La majoria d'esquerres és tan aclaparadora que invalida allò de què som una terra "de dretes" i sobretot, el missatge tan nostrat de què "tanmateix, no hi ha res a fer". Perquè ho hem fet, i la majoria indignada del carrer s'ha transformat en una majoria de les urnes que ara hem de saber pair i administrar amb saviesa i amb el mateix compromís que quan ens hem mobilitzat al carrer contra l'autoritarisme de Bauzá i el seu càstig sistemàtic al poble que l'havia votat. Ja no hi ha majoria silenciosa que valgui, i sí un poble que ha parlat clar, que s'ha de seguir pronunciant en el dia a dia més enllà de les urnes, i al que han de servir els i les nous governants.

La nova majoria és plural i majoritàriament alternativa a allò establert, no de bades aquestes eleccions també s'ha castigat de forma important el bipartidisme. Pel que fa a MÉS, els resultats són històrics, i a pesar de les enquestes i de no tenir tele, la feina de formigueta i en col·lectiu ens situa com a tercera força amb 66.000 vots a nivell autonòmic i 9 escons al Parlament, i serem govern i clau de govern a un bon grapat de municipis, de fet som la segona força a nivell municipal. No sols hem superat el tsunami electoral produït arreu de l'Estat, sinó que l'hem surfejat amb èxit i hem puntuat, i això ha estat gràcies a la feina i la constància de molta, moltíssima gent, i a importants dosis d'innovació política, com han fet també els companys de Compromís al País Valencià, amb qui compartim estratègia i projecte. MÉS, juntament amb l'altre element incòmode com nosaltres per al poder establert, Podem, sumam més de 7.000 vots més que el PP, i superam en 47.000 al PSIB.

El moment s'ha d'aprofitar, des de la responsabilitat i la sensibilitat. Perquè és històric. Perquè no s'havia donat mai, però mai, una correlació de forces d'aquesta magnitud, lliure de servituds parapolítiques. I tenim el deure de tirar endavant un gran acord polític pel canvi: les tres forces d'esquerres en aquesta terra, amb humilitat i saviesa i sense hegemonies de ningú, per mor del nou equilibri plural entre els tres partits d'esquerres. Però no per un canvi sols a les institucions, sinó un canvi gros, profund, a mig i llarg termini, que vagi més enllà de la legislatura i que impliqui un canvi de model econòmic i social que contribueixi a què l'alegria de tanta gent en aquests dies esdevingui felicitat i prosperitat compartida pel conjunt de la ciutadania. Fins i tot per a aquelles persones que aquests dies no estan contentes perquè ho han perdut tot i no confien ni en la política ni en aquesta societat per sortir d'aquest parany. Un canvi al servei de la gent, i no contra la gent com ha significat l'austericidi del qual Bauzá i els seus han estat els alumnes més ben aplicats.

Les Illes han de trobar el seu lloc al món, i l'hem de trobar entre totes i tots, amb l'horitzó compartit del bé comú, i d'una vida digna per a totes i cada una de les persones que hi viuen. Hem de saber què volem, i la constitució de governs de canvi més prest que tard és la primera passa per fer aquest camí. Del passat ja hem après el que funciona i el que no funciona, experiències de cooperativa política com la que representa MÉS tenim molt a aportar en aquest nou temps, per no dir tot, el millor de tots nosaltres.

Cal anar per feines i no embullar gaire, perquè el mandat de les urnes és inqüestionable: la gent volia un canvi gros, i entre totes l'hem de fer possible, gràcies a l'aval dels vots: derogar el TIL, restituir la targeta sanitària per a tothom, una taxa de reinversió turística, acabar amb la injustícia històrica del mal finançament, mesures de xoc contra l'atur, la pobresa i la precarietat, etc., etc. Són qüestions tan de sentit comú que no ha de costar pena posar fil a l'agulla: poques coses i ben fetes, gent decent a les institucions, equips de govern sense quotes, escoltar i comptar tot el temps durant els quatre anys amb la societat civil, amb la gent que ens ha votat i amb la que no ens ha votat també; governar amb "actitud Varoufakis", demostrant cada dia davant qui sigui per molt poderós que sigui, aquí, a Madrid o a Brussel·les, que es defensen els interessos comuns, i que aquí no fermam els cans amb llonganisses com tant li agradava presumir a Bauzá quan l'entrevistaven a la capital els seus amics de la caverna mediàtica.

L'expectativa és grossa, i no hem de decebre. Malgrat l'èxit de dia 24 alguns no ens ho posaran fàcil, però administrar i mantenir l'alegria d'aquests dies de tanta gent i renovar-la amb el compromís actiu del conjunt de la societat per fer de les nostres illes un món millor és clau per arribar a bon port. I estic segur que ho farem. I mentre ho feim, el poder econòmic descobreix que en democràcia s'han acabat els privilegis i els tractes de favor, i la dreta política espera ser regenerada de la mà d'un expresident corrupte... Són temps de canvi, i tindrem acords pel canvi.

* Diputat electe de MÉS