El Govern balear proclama la seva veritat oficial cada més a través de l´informe "Moment econòmic". De les xifres incloses en la seva edició de febrer es dedueix que a Balears l´atur minva, la producció industrial puja i el sector turístic creix en nombre de turistes i transport de viatjers. Anem realment en la bona direcció?

Mai a Balears la veritat oficial ha estat tant lluny d´allò que passa als nostres carrers, a les nostres cases. El Govern ha convertit voluntàriament el patiment de molts de ciutadans en invisible. Una imatge interessadament desenfocada pel Govern del PP.

Desenfocada perque en aquesta foto hi falta molta gent. Hi falten les persones que el PP amaga, que no vol veure, les persones que dibuixen el teló de fons de la pobresa i de l´exclusió social, de la població balear expulsada del repartiment de la riquesa que està generant aquest "bon moment" que el PP retrata en el seu informe.

Davant el triomfalisme del president Bauzá, que presumeix de ser el motor de la economia espanyola, hem de contraposar la fotografia completa, amb tots els actors del "moment balear", la foto de veritat, revelada també durant aquests dies pel quart informe de l´EAPN Espanya, la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l´Exclusió Social, titulat "L´Estat de la pobresa". Aquest és el retrat del ´moment econòmic´ dels expulsats de la recuperació, d´aquells que no existeixen, els invisibles. Els que són ignorats en tots els estudis i indicadors que el PP fa servir per poder publicitar „fraudulentament„ que la crisi ja ha acabat.

Les darreres dades disponibles indiquen que a Balears hi ha un 27,3% de la població (300.000 persones!) que es troben en situació de risc d´exclusió i que aquest percentatge va augmentar un 2,9% durant els anys 2012 i 2013. És a dir, que durant els dos anys de més creixement econòmic del darrer quinqueni la desigualtat ha crescut en aquesta comunitat. L´herència del moment econòmic del PP és més pobresa.

Hi ha, doncs, dues societats a les nostres illes: una visible que s´ha beneficiat de les reformes del PP per augmentar les seves fortunes i l´altra, invisible, que ha vist com desapareixien els seus drets laborals, com baixaven els seus salaris, com es generalitzava la precarietat, com es degradava l´ educació dels seus fills i filles, la sanitat i els serveis socials. Són joves sense feina, aturats de llarga durada, famílies desnonades, persones majors sense recursos que viuen aïllats sense rebre atenció i treballadors que fan feina amb condicions d´ explotació laboral. Treballadors de classe mitjana empobrits per salaris que no arriben a 650 euros mensuals per 40 hores de feina a la setmana, i que han d´acudir als serveis socials per poder pagar despeses bàsiques. No són exclosos socials, no són persones marginades, són treballadors i treballadores del nou feudalisme instaurat per les polítiques ultraliberals del Partit Popular. La crisi els ha convertit en nous esclaus.

No hi ha raons pel triomfalisme del PP, perque la diferència entre rics i pobres creix cada cop més, gràcies a decisions polítiques dels governs de Bauzá i de Rajoy. Si el PP vol explicar en un document realment quin és el "moment econòmic" de Balears, necessàriament ha de fer visibles els invisibles. Els que pateixen situació de risc i privacions materials bàsiques. Un de cada tres persones a la nostra comunitat, hostatges innocents de la dictadura econòmica. Ignorar-les com ha fet el PP, és condemnar milers de famílies a viure sense esperança d´un millor futur.