"Fill meu, no et fiquis en política, que, si passa res, són els primers que van a cercar". Això em va dir mon pare quan, de jovenet, vaig començar a militar en organitzacions juvenils. Ell no va viure la persecució política dels anys de la guerra, però va heretar la por de significar-se que la repressió franquista va injectar a la població: em volia protegir d´alguna cosa perillosa que un home nascut en la Mallorca de la Guerra Civil havia sentit a dir de son pare i sa mare.

Jo era un jove de vint anys que es pensava que vivia en una societat democràtica i que a la Mallorca de començament dels anys noranta era impensable la repressió per qüestions polítiques.

Ara, a Mallorca, el Govern de José Ramón Bauzá vol matar la llengua i la cultura pròpies de les Illes, i el número dos de Noves Generacions del PP, Pedro Álvarez, afirma des del seu perfil de Facebook que José Luís Rodríguez Zapatero "el millor que podria fer és suïcidar-se, sí, sí. Llevar-se d´enmig".

Vull pensar que Álvarez és massa jove per saber que hi havia persones que "se suïcidaven" mentre estaven sota custòdia de la brigada políticosocial de la policia política del franquisme, com va passar amb l´estudiant de Dret i militant antifranquista Enrique Ruano el 20 de gener de 1969, mig any abans de néixer jo, dia per dia. Així, per ventura, mon pare no anava tan mal encaminat i ficar-se en política (en el sentit ample del terme) és perillós.

Divendres passat es va aprovar al consell de ministres el projecte de llei de seguretat ciutadana, una passa més per injectar a la ciutadania la por de manifestar-se contra les seves contrareformes. És un intent de criminalitzar els moviments socials per impedir que canalitzin els interessos dels ciutadans. Una mesura arbitrària i totalment desproporcionada que „amb multes de fins a 600.000 euros„ vol coartar la llibertat d´expressió i infondre la por entre la població per dissuadir-la de participar en mobilitzacions i protestes.

El Govern de Mariano Rajoy vol liquidar les protestes dels ciutadans contra les seves polítiques de retallades, contra la corrupció, per impedir els desnonaments, reclamar la independència de qualsevol de les nacions que conformen l´Estat, o qualsevol de les reivindicacions que, en l´actualitat, mobilitzen milers i milers de ciutadans a tot l´estat.

Aquesta gent que ens governa hauria de saber que „com cantava Ovidi Montllor, "tot explota, pel cap o per la pota"„ per moltes lleis de seguretat ciutadana que aprovin, no podran impedir que cada dia siguin més els ciutadans que es manifestin per defensar els drets socials, polítics, nacionals o qualsevol altre dret que aquesta gent amenaci. És per això que l´eslògan més cridat a totes les manifestacions de les illes d´aquests darrers mesos és el de "no tenim por".

*Secretari de moviments socials de l´STEI Intersindical