Les Illes Balears han comptat al llarg de la història amb sectors econòmics que ens han posicionat com han anat perfilant la imatge que es percep des de fora de les nostres Illes. Alguns han sofert processos més cíclics i altres es mantenen al llarg del temps. Sectors com el turístic, la restauració, el lleure, el nàutic, l´agrícola, el ramader, la indústria del calçat, la moda... etc.

No obstant això, hi ha hagut un sector, que de manera autònoma i gràcies a un esperit emprenedor potent ha anat agafant força a les nostres Illes sense que fins ara hagués tingut la consideració com a sector estratègic clau pel desenvolupament econòmic de les Balears. Es tracta del sector audiovisual, un sector que aquest any comptarà amb una llei pròpia que recollirà les demandes i peticions dels principals protagonistes d´aquesta història: les empreses i emprenedors. Perquè la col·laboració público-privada és la clau per potenciar un sector en auge que massa vegades s´ha vist afectat per la visió purament local d´iniciatives públiques fetes a imatge i semblança del sector públic, deixant de banda els horitzons molt més amplis de les empreses.

Si volem potenciar el sector audiovisual hem de pensar en gran, hem d´estar a l´altura de les empreses tant d´aquí com d´arreu del món que cada dia s´interessen per les nostres localitzacions naturals a l´hora de gravar els seus anuncis publicitaris, les seves sèries i fins i tot grans produccions de Hollywood. I és que un cop més, les Balears comptam amb una sèrie d´avantatges competitius: un clima que permet rodar gairebé tot els mesos de l´any, la llum, la varietat paisatgística, la situació geogràfica estratègica al bell mig del Mediterrani amb un aeroport amb bones connexions amb les principals ciutats espanyoles i europees, un entramat d´indústries del sector audiovisual amb un alt nivell de qualitat, entitats com la Palma Film Office, el clúster audiovisual o els propis consells insulars que estan treballant colze a colze amb el sector, una bona xarxa de serveis complementaris, una oferta turística i d´allotjament de primer nivell.

El sector audiovisual és, a més, un nou jaciment d´ocupació, amb professions especialment atractives pels joves, algunes de les quals requereixen una formació altament especialitzada com s´està fet de manera excel·lent des a la UIB a través de LADAT i és un sector que pot absorbir i reciclar professionals provinents d´altres sectors ara en recessió. Tot això, sense desmerèixer l´impacte econòmic , ja que el fet que una producció triï un territori com a lloc de rodatge implica que al menys un 30% del cost total de la producció quedi al territori, a més de la publicitat directa i indirecta per aquesta localització amb un fenòmen que ja es coneix com movie-induced tourism que suposa que un escenari aparegut a una pel·lícula d´èxit pot veure incrementada l´afluència turística fins a un 54%. Qui no recorda els paisatges de Nova Zelanda de El Senyor dels Anells?: va crear 3.200 llocs de feina en 4 anys i es calculen uns beneficis de 41 milions de dòlars per a la indústria turística. O l´anunci publicitari de Formentera amb més d´1 milió de descàrregues a Internet? Promoció turística a cost zero.

La Llei del Sector Audiovisual que ha elaborat el Govern de les Illes Balears a través de la conselleria de Presidència i amb estreta col·laboració amb el sector, és un llei tranversal, consensuada i que respon a les demandes d´un sector que si ha aconseguit posicionar-se en solitari, que no serà capaç de fer amb aquest suport explícit i decidit del les administracions públiques? Una llei que recull aspectes fonamentals com una simplificació administrativa i eliminació de través burocràtiques impossibles de superar sobretot per les productores estrangeres, implementació de criteris de qualitat per donar una resposta en un breu espai de temps a les productores, coordinació entre els diferents departaments i administracions, conscienciació de tots els nivell de l´administració de la importància de l´agilitat i l´eficiència, previsió d´incentius i avantatges que ens posicionin en el mercat internacional... I per això hi ha dues figures claus a tenir en compte: la Balears Film Comission, com a centre neuràlgic i de referència de tot el que envolta el sector, simple, àgil i centralitzat, i la potenciació de la coproducció per fomentar el protagonisme de la indústria local vers les empreses de fora.

En definitiva, una llei que ha de ser l´impuls definitiu per fer de les Balears un gran plató de cinema els 365 dies de l´any, la nostra millor carta de presentació.