Els ciutadans de Palma, tendrem, d´aquí a poc temps, la facultat o el deure i, en tot cas, el compromís, de triar qui ha de ser el nostre batle. Les opcions seran unes quantes més, veritablement poques, però, no ens hem d´enganar, les autèntiques possibilitats estaran en mans de l´actual batlesa, Aina Calvo, i el candidat ultraconservador José María Rodríguez així escrit, no Josep Maria, perquè el barboteig en que sol parlar només s´assembla al castellà. Millor així.

De manera que no sóc cap oracle i no em veig en cor de endevinar qui serà el candidat final de la ultradreta palmesana (la dreta és el PSOE) però sí tenc una evidència que és més que una certesa: pot ser que si els ultradretans guanyen la batlia, el batle no sigui Rodríguez però qui governarà Palma serà ell. Ni més ni pus. O sigui, amics meus de Ciutat, que aquest és el panorama: votin a qui votin, el futur nostre serà en mans de Calvo o Rodríguez, no en quedarà d´altra.

En bon mallorquí, quan hi ha una alternativa tan poc agradable com aquesta, se´n sol dir que me n´afluix per no prendre. Però, en unes eleccions democràtiques, aquesta opció implica no anar a votar o votar en blanc, dues solucions legítimes però cap d´elles pràctica. Sí, però, a qui donar el vot si sabem que, vagi anar a parar a on vagi acabarà a un d´aquests dos sacs? Per ventura al candidat alternatiu que prometi que, al ple de la Sala, es votarà a si mateix.

Jo ja ho tenc mig decidit: a banda de votar als meus, que no són cap dels que obeeixen ordres de Madrid, m´inclinaria a favor del candidat dels dos possibles guanyadors que basi la seva campanya amb una promesa formal i, si és possible, signada davant notari o jurada davant un crucifix, amb el suposat Bisbe de Mallorca, de que el seu programa electoral consistirà en no fer absolutament res. Si Rodríguez diu que s´asseurà a la cadira del seu despatx, encara que no sigui dilluns i es limitarà a llegir el diari sense no fer res en quatre anys, té el meu vot des d´ara. No llançarà coets, ni encendrà focs artificials, ni pintarà cotxes oficials amb colors fallers. Perfecte!

Y si Aina Calvo em promet el mateix, que s´estarà quieta i només usarà el seu capet per la part de fora, rissant-se els cabells i fent-se la permanent mentre llegeix l´Hola! disputarà el meu vot a José María. És a dir, que no ens faci un tramvia que costarà una milionada i omplirà de vies la ciutat i les afores, destorbant la circulació i hipotecant l´espai públic (com els carrils bici però a l´engròs) i donant pitjor servei que els busos ecològics. Si Aina diu que no ens convertirà el començament de l´autopista a l´aeroport en un "boulevard" arreglant la cagada de la Gàbia de Congressos amb una altra cagada, si ens promet que ja no té més projectes, i s´estarà quieta sense no fer res, té el meu vot, encara que m´hi pensaré si Rodríguez també promet fer el Don Tancredo.

D´un batle de Barcelona, els barcelonins creien que tenia diarrea cerebral i tot era perquè deien: idea que té, la caga. Bo, jo no sóc tan escatològic ni tan poc respectuós amb una senyora per més que també ens n´ha fet i de grosses. I que ens amenaça amb nous projectes. La Palma del futur pot ser una Disneylandia esbojarrada si Calvo o Rodríguez arriben a ser batles un dels dos. I, el que més m´espanta és si, mani qui mani, arriben al famós consens per fer coses, per realitzar projectes.

Anem a suposar que Calvo governi i arribi a un acord amb el fill de la senyora Barberà per fer coses. Diguem-ne convertir Ciutat en un parc temàtic. Calvo el fa i Rodríguez el pinta com una falla. Pot ser tota un espectacle, una ruïna i un endeutament per els ciutadans. Ara tenim carrils bus, carrils bicicletes, després carrils minusvàlids, carrils ambulàncies.

I recordin que encara ens falta el Palau de Fires. Si Calvo guanya, tremolin, pot anar a parar al bell mig de les Avingudes, incrustat al forat que deixi el camp d´Es Fortí o a la Porta de Sant Antoni. Déu sap el que passa pel capet de la batlesa o el que podria passar pel d´en Rodríguez. Per això, estimats lectors, estic aborronat davant de la possibilitat, probabilitat i seguretat de que un dels dos, serà el proper batle o batlesa de Palma.

I ho serà un dels dos, Déu meu!

jacint@planasisanmarti.cat