El mateix dia en que el jurat dels premis Príncep d´Astúries distingia Al Gore per la seva "decisiva contribució " a la conscienciació davant el canvi climàtic, i Xina i els Estats Units de Bush avisaven que no aturaran el seu desenvolupament econòmic en contra de les recomanacions de les Nacions Unides, a Mallorca el conseller en funcions de Medi Ambient, Joan Font, declarava ufanós que les Illes són molt a prop de complir el protocol de Kioto. A les eleccions americanes de 2000 Bush es feu amb la presidència gràcies a una esquifida i discutida majoria a Florida malgrat que el seu contrincant demòcrata obtingués més vots a la resta dels estats. Hom no es pot estar de pensar què hagués passat si Al Gore hagués estat president. Però això es ciència ficció, com també ho és imaginar que Xina renuncií al seu peculiar model econòmic de creixement per ser solidari amb la resta del món. Si la potència que més contamina -els Estats Units- no ho fa perquè ho haurien de fer els xinesos?

Quelcom semblant devien pensar en el Govern quan aquest darrers quatre anys han impulsat una política desenvolupista que ha incrementat, en xifres absolutes, l´emissió de gasos. En aquest sentit, les Illes tenen, o han tengut, un comportament molt similar a la Xina o als Estats Units, mirant cap a una altra part quan es parla de canvi climàtic. I això a pesar que l´arxipèlag en serà molt afectat per les conseqüències. Però a diferència de Washington o de Beijing, el conseller Font presumeix d´haver fet els deures. Amb motiu del dia internacional del Medi Ambient, Font presentà un decàleg de mesures que els ciutadans haurien d´aplicar per reduir la contaminació, des de no baixar els aires condicionants dels 25 graus a l´aïllament tèrmic de les cases o l´ús restrictiu dels vehicles privats.

Aquestes mesures són recomanables, això és evident, però no basten per garantir que es complirà amb Kioto. Les Balears necessiten reduir 600.000 tones de CO2 cada any, fins a 2012, per aconseguir l´objectiu. Segons Font la connexió elèctrica amb la península i el gasoducte, que han de ser una realitat la pròxima legislatura, faran que els gasos emesos es rebaixin en un trenta per cent. Com era d´esperar, el GOB no es torbà ni vint-i-quatre hores a replicar i és que, si bé la utilització de gas natural enfront a altres combustibles fòssils és més avantatjosa per al medi ambient, no n´és la solució per al problema global. I molt manco la connexió elèctrica que no fa sinó desplaçar el problema -i les estadístiques- a la Península. La solució no és amagar el cap davall de la terra sinó afrontar un canvi de model econòmic fonamentat en un ús racional del territori, de l´energia i del transport. En definitiva, polítiques integrades i solidàries.

El Pacte de Progrés, a l´anterior legislatura, va donar la primera passa per fer efectiva l´arribada del gas a Mallorca. A la passada, el PP introduí el en planejament energètic la connexió elèctrica i es comprometé en l´extensió de les energies renovables. Però, simultàniament, va donar un fort impuls a l´urbanisme a través de les grans infraestructures viàries. Segons el ecologistes aquesta política ha demostrat la incoherència del PP envers un problema global com és el canvi climàtic. Un problema que forçarà a fer grans inversions en un futur immediat per preveure l´elevació del nivell de la mar o per fer front les calamitats atmosfèriques, una de els quals -econòmicament- pot ser la posada en ús turístic de platges del nord d´Europa que fins ara han estat fora del mercat per ser massa fredes i que faran la competència a la Mediterrània.

És per això que els ecologistes qualifiquen d´hipòcrita la política mediambiental del PP a diferència del que fa Xina o els Estats Units que no se n´amaguen de seguir els seus interessos econòmics, tot i que això els enfronti amb la resta del món. En qualsevol cas, el que seria recomanable és que l´actual govern en funcions assistís a una projecció del documental d´Al Gore que, entre d´altres mèrits, li ha valgut el premi Príncep d´Astúries. Es diu An Inconvenient Truth ("Una veritat incòmoda"). Precisament, aquesta veritat -els greus efectes mediambientals de la política del PP sobre el territori i la societat de les Illes- és el que incomoda o hauria d´incomodar a aquells que ara pretenen, si assoleixen el permís d´UM, tornar a governar les principals institucions de la nostra comunitat autònoma.