Cuina amb Memòria

Llom farcit amb carn i ous

El llom farcit es pot servir fred o calent; l’ideal és acompanyar-lo amb patató, bullit o fregit, o amb unes verduretes ofegades o bullides

Llom farcit amb carn i ous | JAUME RIERA

Llom farcit amb carn i ous | JAUME RIERA / Jaume Riera

No hem trobat, dins els receptaris antics, gaire precedents per a les carns farcides, especialment de llom de porc. Tot i així, es troben alguns farcits de cuixa d’anyell, molt rudimentaris, utilitzant elements que tenim molt a mà, com són les fruites seques de casa (figues, prunes, panses o albercocs) i, en molts de casos, el complement és la sobrassada, que aportarà greix i color. El llom de porc, que és força sec, necessita de la humitat dels altres ingredients per a obtenir una carn gustosa i sucosa. La carn capolada i l’ou bullit aportaran, a més de varietat, un interessant impacte visual.

Ingredients

  • Una peça o un bocí de llom de porc
  • Carn capolada
  • 0us bullits
  • Moraduix
  • Llimona
  • Galeta picada
  • Conyac o brandi
  • Oli
  • Aigua
  • Sal
  • Pebre bo

Preparació

  • Bullirem uns ous, els refredarem, pelarem i reservarem.
  • Agafarem la peça de llom i li practicarem uns talls de dalt a baix, però sense que els filets es tallin del tot; la carn, una vegada tallada ha de quedar com un llibre, amb les fulles subjectades al llom.
  • Untarem el llom amb sal, pebre bo i suc de llimona, per la part exterior i entre les fulles.
  • Tremparem la carn capolada amb sal, pebre bo, un poc de moraduix fresc i un glop de conyac; hi afegirem un ou perquè lligui.
  • Quan els ous són ben freds, els tallarem en làmines primetes i rodones.
  • Començarem a omplir les «fulles» de carn que hem tallat abans. Dins un full hi posarem carn capolada: dins el següent, les làmines d’ous bullits i anirem alternant fins que tenguem ben farcida tota la peça.
  • Si ens sobra carn capolada, ens digué Margalida Reus Busquets (Inca, 1944), a qui devem la recepta, la posarem per damunt la peça de carn.
  • Pintarem l’exterior del llom amb ou batut i galeta picada. Podem posar escuradents per travar les làmines de carn o bé embolicar-la amb fil de cuina. Hem d’evitar que els talls s’obrin i la peça no s’eixanqui.
  • Posarem la carn dins la rostidora amb un poc d’oli, aigua, conyac i pebre bo. La courem al forn amb foc moderat durant molt de temps.
  • Per servir-la, la tallarem amb biaix, de manera que es vegin les trinxes de carn i les d’ou.
  • Ho podem servir amb patató bullit, xampinyons torrats o verdures bullides.
Tracking Pixel Contents