Cuina amb Memòria
Llom farcit amb carn i ous
El llom farcit es pot servir fred o calent; l’ideal és acompanyar-lo amb patató, bullit o fregit, o amb unes verduretes ofegades o bullides

Llom farcit amb carn i ous | JAUME RIERA / Jaume Riera
No hem trobat, dins els receptaris antics, gaire precedents per a les carns farcides, especialment de llom de porc. Tot i així, es troben alguns farcits de cuixa d’anyell, molt rudimentaris, utilitzant elements que tenim molt a mà, com són les fruites seques de casa (figues, prunes, panses o albercocs) i, en molts de casos, el complement és la sobrassada, que aportarà greix i color. El llom de porc, que és força sec, necessita de la humitat dels altres ingredients per a obtenir una carn gustosa i sucosa. La carn capolada i l’ou bullit aportaran, a més de varietat, un interessant impacte visual.
Ingredients
- Una peça o un bocí de llom de porc
- Carn capolada
- 0us bullits
- Moraduix
- Llimona
- Galeta picada
- Conyac o brandi
- Oli
- Aigua
- Sal
- Pebre bo
Preparació
- Bullirem uns ous, els refredarem, pelarem i reservarem.
- Agafarem la peça de llom i li practicarem uns talls de dalt a baix, però sense que els filets es tallin del tot; la carn, una vegada tallada ha de quedar com un llibre, amb les fulles subjectades al llom.
- Untarem el llom amb sal, pebre bo i suc de llimona, per la part exterior i entre les fulles.
- Tremparem la carn capolada amb sal, pebre bo, un poc de moraduix fresc i un glop de conyac; hi afegirem un ou perquè lligui.
- Quan els ous són ben freds, els tallarem en làmines primetes i rodones.
- Començarem a omplir les «fulles» de carn que hem tallat abans. Dins un full hi posarem carn capolada: dins el següent, les làmines d’ous bullits i anirem alternant fins que tenguem ben farcida tota la peça.
- Si ens sobra carn capolada, ens digué Margalida Reus Busquets (Inca, 1944), a qui devem la recepta, la posarem per damunt la peça de carn.
- Pintarem l’exterior del llom amb ou batut i galeta picada. Podem posar escuradents per travar les làmines de carn o bé embolicar-la amb fil de cuina. Hem d’evitar que els talls s’obrin i la peça no s’eixanqui.
- Posarem la carn dins la rostidora amb un poc d’oli, aigua, conyac i pebre bo. La courem al forn amb foc moderat durant molt de temps.
- Per servir-la, la tallarem amb biaix, de manera que es vegin les trinxes de carn i les d’ou.
- Ho podem servir amb patató bullit, xampinyons torrats o verdures bullides.
- ¿Qué es la ‘extraña’ enfermedad que está padeciendo media España y afecta al estómago?
- Mi madre con Alzheimer lleva 14 días sin comer ni beber pero Salud se niega a activar los cuidados paliativos
- Gana el bote de Pasapalabra después de 260 programas
- Entrega del bote de 'Pasapalabra': Antena 3 modifica así el horario del esperado momento
- Tras años de especulaciones, Ana María Aldón destapa la verdad sobre la paternidad de su hijo con Ortega Cano: 'Con los problemas que él tenía eso no se iba a producir
- Se registra un terremoto en la bahía de Palma
- Encuentran los cadáveres de una pareja ahorcados en su casa de Porto Cristo
- Fin a la investigación: esta es la razón por la que se hundió el yate de lujo ‘Bayesian’, estrechamente vinculado a Mallorca