Cuina amb memòria
Las recetas de cocina de Antoni Tugores | Panades de bacallà
El diccionari Alcover-Moll, defineix la panada com una pasta cuita, de farina, en forma d’una capsa rodona o triangular, farcida de carn, peix o verdura

Panades de bacallà / A.T.
Antoni Tugores
Les panades, que en principi servien per conservar la carn o el peix, són originàries, possiblement, de l’Orient Mitjà, on es ja preparaven pastes farcides segles abans de l’era cristiana. Els jueus elaboraven pans farcits de carn d’anyell i també els grecs. Apareixen, almenys en tres ocasions al Llibre de Sent Soví, del segle XIV; en una crònica sobre Pere IV es parla de panades i en el Llibre de Coc de Robert de Nola (1520) s’esmenten les panades farcides de tonyina, truita, congre i anguiles (precursores de les espinagades?). Durant la Quaresma, són ideals les de bacallà i de peix.
Ingredients:
Per a la pasta:
- 2 vermells d’ou
- 1 tassó i mig d’aigua
- Una unça de llevat
- 1 tassó de saïm
- 1 d’oli
- Aproximadament1 kg de farina.
Per al farcit:
- Miques de bacallà
- Espinacs
- Grells o cebes tendres
- Carxofes
- Pebre verd
- Xítxeros
- Pinyons o panses
- Oli
- Pebre bord
- Pebre bo
- Sal
Preparació:
- Farem la pasta amb els ingredients assenyalats més amunt o la que més ens agradi. Hi ha dotzenes de fórmules vàlides.
- Dessalar les miques unes 24 h.
- La pasta ha de sortir força espessa perquè no caigui.
- Per el farcit, ajuntarem tota la verdura a la vegada: espinacs en abundància, grells, carxofes tallades en grells finets, trinxetes de pebre verd, xítxeros, panses o pinyons o ambdues coses. Amanirem el farcit amb oli verge, pebre bo, pebre bord i sal (molt en compte).
- Hi mesclarem les miques de bacallà, tallades d’una mida semblant.
- Començarem a donar forma a les cassoletes de les panades. Les omplirem bé perquè la verdura perd molt de volum; les taparem amb una làmina fina de pasta i les clourem amb els pessics habituals.
- Quan tenguem la llauna plena, encendrem el forn a 190° i quan ja estigui ben calent, enfornarem les panades al llarg de 45-50 minuts o fins que la pasta sigui cuita; dependrà de la seva gruixa.
- Amb les proporcions que hem apuntat, ens haurien de sortir una vintena de panades.
- Les miques de bacallà tenen un preu força assequible.
- Devem la recepta a Maria Santandreu Mascaró (Manacor, 1964).
- Si es vol servar l’abstinència quaresmal, es poden fer també delicioses panades de peix (habitualment de mussola) o de sípia, eliminant el saïm entre els ingredients de la pasta.
- Un muerto y ocho heridos al chocar un autobús y un coche entre Felanitx y Portocolom
- Mallorca sufre una caída generalizada en todas sus redes de comunicación
- Colesterol alto: los alimentos que debes eliminar y los mejores para controlar los niveles
- Mónica de la Peña, neumóloga en la Unidad del Sueño de Son Espases: «Cada vez dormimos menos y peor, ya no seguimos nuestros ritmos biológicos»
- España, paralizada por un insólito apagón de luz de origen todavía desconocido
- Siga en directo el apagón eléctrico masivo que ha dejado a España sin luz
- De ganar 'Pasapalabra' a este humilde puesto de trabajo: descubren la nueva vida de Rafa Castaño fuera de la televisión
- Baleares se salva del apagón masivo que ha dejado sin luz a la Península