Cuina amb memòria
Las recetas de cocina de Antoni Tugores | Coca de Sant Antoni d’Artà
Coques amb gust salat i dolç se’n fan a diversos pobles de Mallorca, cadascuna amb el seu segell. La d’Artà és especialment bona
La gastronomia de sant Antoni no és tan opulenta com la de Nadal ni tan diversa com la de quaresma i Pasqua, però és colorista i saborosa com les millors de l’any. La festa, situada entre les dates habituals de la matança del porc i la quaresma –quan es produïa la prohibició eclesiàstica del consum de carn– compta des d’enrere amb una forta presència de la carn i els embotits de porc (l’animal que acompanya sempre a les imatges del sant ermità de Viana), especialment xulla, llonganissa i botifarró, els tres elements bàsics de la coca tradicional de sant Antoni d’Artà, un poble on la festa excel·leix.
Ingredients:
- Patata bullida
- Farina comuna de blat
- Dos ous
- Una mica de llevat
- Aigua i sucre
- Llonganissa i, tradicionalment, xulla dessalada i botifarró.
Preparació:
- Bullirem unes patates; han d’estar ben cuites perquè les hem d’aixafar.
- Quan les haguem esclafat, mesclarem dues parts de farina comuna de blat i una de patata.
- Hi mesclarem un poc de llevat (com una ametlla) i dos ous, a més de l’aigua necessària, que anirem afegint a mesura que sigui necessari. Amb dos ous es poden fer tres o quatre coques d’uns 30/35 cm de diàmetre.
- Hem de treballar bé la pasta i quan estigui a punt, en farem unes boles (una per cada coca) i les deixarem tovar.
- L’ideal és que quan la pasta hagi reposat el temps necessari, la tornem a pastar.
- A l’hora de preparar la coca, molta gent hi posa (o posava) un bocí de llonganissa ben enmig, col·locat en vertical; d’aquesta manera tota la part central de la coca prendrà color.
- Tot seguit, anirem repartint pilotets de sobrassada. Hi ha gent que encara hi posa talladons de xulla dessalada, que donarà molt més sabor, tot i que incrementarà les calories i el colesterol provinents de la coca.
- També era costum posar-hi bocinets de botifarró, alternant la sobrassada i la xulla. Allò cert és que si les matances havien estat primerenques, no quedaven botifarrons per sant Antoni.
- Podem posar un poc de sucre per la superfície de la coca o escampar-lo una vegada la traguem del forn, quan encara la coca és calenta i s’hi aferri el sucre.
- La courem fins que ens agradi de color i textura.
Devem la recepta a Jaume Massanet Brunet, Bidigos (Artà, 1949).
- La Armada intercepta al sur de Baleares al indetectable submarino ruso Novorossiysk, equipado con seis cañones lanza torpedos
- Detienen a una entrenadora deportiva en Palma por tener relaciones con un alumno suyo menor de edad
- La autora del cartel de Sant Sebastià denunciado por Abogados Cristianos: 'Quieren eliminar a las minorías
- Exclusiva Mamarazzis: Pep Guardiola y Cristina Serra se separan después de 30 años juntos
- Habla por primera vez la policía mallorquina infiltrada en movimientos independentistas: 'Te he beneficiado más que perjudicado
- Oportunidad de empleo en Mallorca: se necesitan 200 personas para trabajar con incorporación inmediata
- La patronal de alquiler turístico en Baleares, sobre las medidas de Pedro Sánchez: 'No ha construido vivienda social y culpa a las personas con patrimonio
- Ropa gratis para vestir a personas vulnerables: la nueva tienda solidaria que ha abierto Sant Joan de Déu en Mallorca