Dionís a Taula | Costers de Tramuntana 2016, Son Vich de Superna: Un vi d’altura i de guarda amb tanicitat elegant

Costers de Tramuntana 2016, Son Vich de Superna: Un vi d’altura i de guarda amb tanicitat elegant
El vi Costers és un dels que va crear Gabriel Sampol Mayol. Aquest enginyer i, alhora, empresari de referència, va saber internacionalitzar l’empresa que son pare va crear l’any 1934. Costers és, sens dubte, un dels emblemes de Son Vich de Superna perquè és un vi amb personalitat, l’únic a Mallorca elaborat 100% amb la varietat d’ull de llebre.
El seu fill Fernando, que gestiona el celler del 2017 ençà, comenta que el va batiar així perquè les vinyes estan situades a marjades amb pendents ben pronunciades de la Serra de Tramuntana, a Puigpunyent, a 400 metres d’altitud. Tot i que son pare vivia a Palma, ell se sentia orgullosament de Montuïri, el poble del Pla de Mallorca on va néixer; per això, Fernando recorda que li deia mig en broma, que el nom també era un homenatge a la seva terra natal, on gairebé tots els carrers fan capavallada.
L’anyada 2016 d’aquest vi acaba de sortir al mercat amb expectació perquè l’anterior, la de 2015, va ser redona, atès que tengué com a resultat un vi molt ben estructurat i de tanicitat elegant. La 2016 segueix la mateixa línia, tot i que la climatologia fou diferent. Sara Martínez, enòloga de Son Vich de Superna, comenta que el 2016 fou una anyada marcada una mica més per les pluges, si es compara amb les dues anteriors. «A 2016, el raïm va madurar molt bé, el vàrem veremar bastant madur perquè suportàs una criança llarga de 12 mesos i evolucionàs bé en botella», remarca. Com és costum, els ceps d’ull de llebre (sembrats en una parcel·la d’una hectàrea i mitja) es varen veremar a mà, dins caixons de 12 quilos, seleccionats a la vinya. Al celler, el raïm es va esgranar i es va premsar suaument. Després, el most va fermentar i va macerar durant 25 dies. Passat aquest temps va reposar dins bota de roure francès de 225 litres durant 12 mesos. A continuació, va reposar devers 10 mesos dins un dipòsit d’acer inoxidable i es va embotellar. Martínez explica que han tengut el vi desat dins una cambra a temperatura controlada, aïllat de corrents, renou i canvis tèrmics, i que tot això, juntament amb la criança, la bona maduració del raïm i el grau alcohòlic, ha permès que pugui evolucionar tan bé dins l’envàs.
D’aquest vi de guarda, se n’ha fet una edició limitada de 8.800 ampolles.És de color de grana intens, amb notes de fruites vermelles madures. En boca és un vi mineral, amb el taní marcadament vellutat, que marida amb molt bé amb unes burballes de xot, amb un rostit humit (també de xot) o un floquet fet al caliu acompanyat d’esclata-sangs.
- Doscientos turistas gallegos del Imserso se quedan tirados en el aeropuerto de Palma: 'Nos la han liado a todos
- Nueva e inesperada despedida en Telecinco: Sandra Barneda anuncia el adiós definitivo
- Okupar una caseta de aperos en una finca no constituye ningún delito
- El constructor investigado por la estafa con casas modulares comparece ante el juez en Inca y se niega a declarar
- Aviso de la Guardia Civil: prohibido llevar esta tarjeta en la cartera a partir de ahora
- Granizada en Mallorca: la borrasca Martinho deja un manto blanco con la llegada de la primavera
- El Govern decomisa 60 kilos de pulpo de un restaurante del Port de Pollença por no acreditar su procedencia
- Alarma al introducirse un coche en sentido contrario en la salida de escolares de un colegio de Palma