El frit o la frita de pop de la major de les Pitiüses és d’una senzillesa admirable i un resultat final esplèndid. Fora de les Illes, la recepta eivissenca és la més coneguda i celebrada entre plats semblants. A casa de Josep Borràs Aloy, Gerrer (Port de Pollença, 1914 - 2013), pescador des dels 10 anys fins a la jubilació, es preparava el frit de pop, amb una fórmula gairebé coincident amb el de l’illa germana. Més complexa és la que preparava Magdalena Ferrer Vidal (Santanyí, 1918 - 2012), filla i germana de pescadors de Cala Figuera, que es convertia en un autèntic festí si s’hi afegia marisc i peix.

Ingredients:

Pop, sípia, gamba pelada, musclos, rap o peix de textura semblant, ceba, grells, carxofa, pebre vermell, pebre verd, pèsols, patata, llorer, alls, oli, pebre coent, fonoll, sal i pebre bo.

Preparació:

  • Si optam per fer el frit amb pop, peix i marisc, pelarem les gambes o llagostins i bullirem els musclos al vapor. N’eliminaren les closques i reservarem els bessons.
  • Bullirem el pop -si és possible, que sigui mitjancer o grosset- amb el sistema habitual, malavejant que no perdi la pell.
  • Trossejarem el peix en daus com una ametlla, el salarem, l’enfarinarem, fregirem i reservarem.
  • Començarem a sofregir la sípia, amb molt poc oli i un poc de sal. Quan comenci a ser cuita (a poc foc) hi afegirem més oli i les cebes tendres tallades. Remenarem sovint per tal que no s’aferri. Hi afegirem un pebre coent (al gust) i una fulla de llorer.
  • A part, anirem fent paellades de les verdures, si és possible, per separat, amb la intenció que cada ingredient tengui el seu punt de cocció i malavejant, per altra banda, que sempre ens quedi una mica grenyal, perquè després acabarà de coure amb tot el conjunt.
  • Es poden utilitzar altres hortalisses com pèsols de garroveta o favetes tendres, molt semblant al frit de Pasqua.
  • Ho ajuntarem tot dins la greixonera, amb la sípia i ho remenarem tot plegat. Serà el moment d’afegir-hi el pop tallat, els musclos, els llagostins o gambes i el peix, tot ben mesclat.
  • Farem una o dues paellades de patates (sempre al final) i les mesclarem amb la resta. Ho podem aromatitzar amb fonoll fresc o amb una picada fina d’all i julivert, al gust.