Si fem l’excepció de les coques de Sant Antoni, molt lligades a la zona Nord de Mallorca i les espinagades (d’anguiles i de col) de la zona albuferenca, quasi es pot dir que la resta de la cuina tot i ser molt gustosa (coques de pebres torrats i de verdura i tota casta de porquim torrat) no és exclusiva del sant, sinó que es produeix en altres esdeveniments de l’any. Però tot i que això és possiblement cert, ho és també que la cuina d’aquests dies té un punt de singular: les coques de verdura aprofiten l’exuberància del moment i les de pebres torrats no estalvien res perquè resultin especials.

Ingredients:

  • Per a la pasta: 1 kg de farina fluixa,15 g de llevat fresc,1 bolla de saïm (uns 15/20 g), ½ tasseta d’oli, ½ tassó d’aigua tèbia.
  • Per al cobriment: 9 pebres vermellsllom, 2 albergínies, tomàtiga, sobrassada, saïm, oli i sal.

Preparació:

  • Prepararem tota la part líquida (aigua, llevat, oli i saïm) i poc a poc anirem introduint la farina. La fenyerem fins que quedi una massa manejable. La reservarem tapada amb un cànyom i la deixarem reposar fins que haurà tovat uns 30/45 minuts i augmentat el volum més o menys el doble. A prop de la calentor tovarà més aviat.
  • Estirarem la pasta damunt un fenyedor (si hem de coure les coques dins un forn de llenya), on hi haurem escampat abans farina i galeta picada. O bé damunt una llauna untada amb una mica d’oli. 
  • Embetumarem amb la mà la pasta estirada, amb oli, sal i pebre de tap de cortí.
  • Per al cobriment haurem torrat 9 pebres vermells, molsuts, i després de pelar-los en farem trinxes. Els escamparem damunt la coca (o coques), tan sols amb un poc de sal.
  • Per damunt els pebres hi escamparem tomàtiga crua ratllada, amb uns alls capolats i petits tascons de sobrassada i bolletes diminutes de saïm. 
  • Haurem fregit dues albergínies tallades en rodanxes i les distribuirem damunt la coca, així com tallades de llom de la part del coll. Abans d’enfornar la coca hi posarem un poc de sal i oli.
  • Si les hem de coure damunt la sola del forn, abans d’introduir-hi les coques passarem una veta per davall la pasta per evitar que estigui adherida al fenyedor.
  • Han de coure uns 25 minuts.
  • Amb aquests ingredients ens poder sortir 2 coques grosses.