Orquestra Simfònica Ciutat d'Eivissa · Director: Fernando Marina Miguel · Entrades: 10 euros · L'accés serà gratuït amb invitació per a estudiants de música amb acreditació vigent

La música de Gustav Mahler suposa la culminació de la tradició simfònica del s. XIX. Conviuen la tradició de la forma clàssica, l'expressivitat melòdica del romanticisme, la música popular vienesa, l'art del contrapunt i els immensos recursos de l'orquestra simfònica que ell dominava de manera sublim (va ser director de l'Orquestra Filharmònica de Viena i de l'Òpera Imperial). Darrere de cadascuna de les simfonies, Mahler ens mostra la seua concepció sobre la vida i la mort. Segons les seues pròpies paraules, una simfonia havia de ser un univers sencer.

La quarta simfonia no és una excepció. Escrita l'any 1899, es construeix al voltant de l'últim moviment: sobre el text Das Himmlische Leben (la vida celestial). L'obra s'inicia amb tres moviments de gradual complexitat que ens mostren la visió de Mahler sobre el significat de la vida, de la mort i la transfiguració de l'ànima. Aquests moviments ens preparen per a la simplicitat del final de l'obra: la seua visió del paradís. De la mà d'un àngel (en aquest cas una soprano) ens mostra una visió naïf, quasi infantil del que ens trobarem a l'arribada a l'altra vida. L'obra acaba amb un desig, una esperança: no hi ha cap música com la que s'escolta al cel!

És la més breu de totes les seues simfonies (així mateix són 50 minuts de música). Escoltarem aquesta simfonia en versió de cambra orquestrada per Iain Farrington.