Andrés Lima

El director Andrés Lima, juntament amb els dramaturgs Albert Boronat, Juan Cavestany i Juan Mayorga, signen aquest text, una peça de teatre documental inspirada en La doctrina del shock, de la periodista canadenca Naomi Klein. Un esquinçador i sorprenent viatge teatral per una història de vergonya, protagonitzat per sis actors que es desdobleguen en diversos personatges.

Shock 1 ofereix a l'espectador una visió teatral dels cops d'estat que varen sacsejar durant els anys 60 i 70 els països del Con Sud de Llatinoamèrica. Des de les recerques psiquiàtriques de Donald Hebb i Ewen Cameron a l'ultraliberalisme de la doctrina monetarista de Milton Friedman i els seus Chicago Boys (Universitat de Chicago), la missió dels quals era instaurar costi el que costi el capitalisme a nivell mundial. Els primers experiments del xoc econòmic i militar són el cop d'estat de Pinochet a Xile, seguit de l'Operació Còndor en gran part d'Amèrica Llatina, maridand economies neoliberals amb règims dictatorials imposats per la violència i la violació dels drets humans. És el moment dels Richard Nixon, Henry Kissinger, Salvador Allende, Augusto Pinochet, Víctor Jara, Marito Kempes, Adolfo Scilingo, Jorge Rafael Videla i fins d'Elvis Presley...

Com a resultat de la recerca teatral del cop d'estat del General Pinochet sobre el Govern de Salvador Allende, neix Shock 1 (El Còndor i el Puma). Un teatre-documental on es representa la història, però per a conèixer-la des de l'emoció.

Resultat del que construïm o vam destruir ahir. El capitalisme imperant d'avui es forja durant molt de temps, però té un impuls fonamental després del final de la Segona Guerra Mundial, en part gràcies, o a pesar, de la Doctrina del Shock. I el cop de Xile és el seu primer experiment.

Premis Max a la Millor Direcció d'Escena (Andrés Lima) i al Millor Disseny d'Espai Escènic (Beatriz Sanjuan)