Patrimoni i turisme. Don venim? Cap a on anam?
La pandèmia de covid-19 ha generat un estat de reflexió al voltant del principal sector econòmic de les illes, el turisme, el qual va fer eclosió als anys 60. Si inicialment larquitectura turística es va caracteritzar per lexcel·lència, aviat es varen imposar els criteris econòmics amb una degradació urbanística evident.
Daltra banda, al llarg dels darrers anys la bona arquitectura realitzada als inicis del procés sha anat desvirtuant, a mesura que la suposada millora de la categoria dels establiments hotelers nha eliminat molts dels trets més destacats.
Mentrestant, des de linici daquest procés, assistim a un canvi a les formes de vida, que ha alterat no només el patrimoni material, sinó també limmaterial. Aquest és el tema de recerca de linvestigador Dídac Martorell, el qual ens proposa la realització dun itinerari a lArenal, el dia 27 de juliol, on ens mostrarà els canvis patits per aquesta comunitat al llarg daquest procés.
Dins la mateixa jornada es realitzarà la projecció Postcards & Memories, de La Perifèrica, acompanyada dun col·loqui entre els veïns de lArenal on participarà Marina Planas, autora del projecte Memòria Litoral, al voltant dels canvis succeïts en aquest barri.
El cicle es completa amb una Jornada de Joves Investigadors a Can Balaguer, prevista per a l11 de setembre, dins la qual intervendran els investigadors Dídac Martorell i Maria Sebastian, de la mà de la historiadora de lart i directora de la UNED Balears, Judit Vega.
Jornada de Joves Investigadors
10 h Presentació
10.15 h Judit Vega: Josep Ferragut i larquitectura turística
11 h Maria Sebastian: Espais turístics i contemporaneïtat. Respostes arquitectòniques a Mallorca
12 h Dídac Martorell: Les pedreres de marès a cop descodra: un patrimoni a interpretar i protegir
Activitats gratuïtes amb inscripció a canbalaguer@palma.cat