A inicis de l'any 1994, un grup de joves de Palma va sorprendre tothom amb la seva fórmula tan senzilla com efectiva: interpretar els seus temes preferits del pop-rock només amb la pròpia veu, sense cap classe d'acompanyament instrumental. La fórmula no era nova. Als Estats Units d'Amèrica, gràcies a la influència dels cors de gòspel, varen sorgir nombroses formacions vocals que versionaven a cappella els èxits pop del moment, que inspiraren Spike Lee per a realitzar la pel·lícula Do it a cappella (1990). En el si d'un cor d'estudiants de Magisteri Musical de la Universitat de les Illes Balears, aquesta pel·lícula va suposar una autèntica revolució que, en un moment de gran efervescència creativa d'aquests joves cantants i músics, va provocar les ganes de fer coses diferents. La música a cappella es presentava com a camí lúdic, divertit i transgressor que els permetia fer música des d'una altra perspectiva. Assaig rere assaig, el grup va agafar la configuració actual: quatre veus femenines i tres de masculines (dues sopranos, dues contralts, dos tenors i un baix) amb les quals aborden i desgranen un amplíssim i sorprenent ventall sonor amb què reconstrueixen i reinventen grans èxits del blues, pop-rock i jazz de tots els temps, i cançons tradicionals i populars d'arreu del món. Així neix CAP PELA, sense doblers i amb molta d'il·lusió a la motxilla, i es converteixen en els pioners de la música a cappella de les Illes Balears i en un dels màxims exponents d'aquest estil en el panorama musical i vocal de l'Estat espanyol, a força de feina i dedicació, del qual destaca la decidida aposta per la qualitat basada en la sòlida formació i l'excel·lència de la tècnica vocal de cadascun dels 7 components, la innovació i uns arranjaments i harmonies que n'exploten tot el potencial.

EL REPERTORI

Cap Pela destaca pel fet d'entretenir a través de la variació i l'heterogeneïtat; d'aplegar grans èxits d'artistes internacionals. A poc a poc ha anat assumint reptes cada cop més complexos, arriscats i creatius, i hi connecten molt directament amb els gustos i les emocions d'un públic molt ampli i de totes les edats. Demostren que amb la veu es pot imitar qualsevol instrument, qualsevol atmosfera, tot defugint un plantejament purament coral per a oferir un aire més nou, trencador i renovat. En directe Cap Pela es mostren tal com són: alegres, apassionats i naturals. Sense artificis ni manipulacions, tot el so que despleguen és real, i és aquí on ens mostra la compenetració de les seves veus, el rigor i la professionalitat adquirits al llarg de la seva dilatada trajectòria. S'han enfrontat de forma magistral a temes com Bohemian Rapsody de Queen, No, woman no C cry de Bob Marley, My baby just cares for me de Nina Simone, Close to me de The Cure o Englishman in New York de Sting, només per a citar alguns exemples. Beatles, Ottis Redding, U2, James Brown, Extrem, Terence Trent d'Arby, Santiago Auserón, Joan Manuel Serrat, i més recentment Henry Mancini, The Blues Brothers o Eurythmics han passat per les veus i els arranjaments de Cap Pela. També s'han atrevit a interpretar temes de creació pròpia com No som el rei o Coses, així com cançons recollides de la tradició mallorquina (La Dama de Mallorca, So de pastera...) o un disc compost íntegrament per cançons de Nadal (White Christmas, Jingle Bells, la Sibil·la...). Un repertori multilingüe en català, espanyol, anglès, francès, portuguès... i fins i tot euskera!, amb el qual reinventen i reinterpreten les cançons originals fent-se-les seves, a la manera de Cap Pela.

El setè disc, Moon River és un selecte repertori de cançons que han estat protagonistes en la banda sonora de diverses pel·lícules com Sweet Dreams, Eleanor Rigby, Pink Panther, Singing in the rain, Vois sur ton chemin (Les choristes) o una esplèndida versió vocal de Volver. El 2013 arribà el darrer disc, Feel'n'Soul, amb grans temes del soul popularitzats per artistes com Stevie Wonder, Jackson Five, Ray Charles, Nina Simone o Van Morrison, entre d'altres. Un gran repte amb uns resultats excel·lents. Una producció que ens entusiasma i demostra que som davant un dels grans grups vocals a gran nivell internacional.