Conferència a càrrec d'Andreu Jaume Ensenyat

Fins al 21 de març de 2021 es pot veure a Can Balaguer l'exposició temporal "Tomás Harris. Gravador a Mallorca (1935-1964)". Comissariada per P. de Montaner i Manuel Ripoll, la mostra reuneix 42 peces procedents de col·leccions privades d'aquest autor, el qual residí a Camp de Mar després de la Segona Guerra Mundial.

Entre els personatges internacionals que varen viure a Mallorca cap a la segona meitat del segle XX, Tomás Harris mereix una atenció especial, tant per la seva projecció com a principal investigador de l'obra gràfica de Goya com per la seva dimensió artística i històrica.

Dins les activitats organitzades al voltant de l'exposició, el dissabte 28 de novembre s'ha programat una conferència a càrrec d'Andreu Jaume Ensenyat. Més conegut per la seva tasca d'editor i crític literari, aquest mallorquí està vinculat personalment a la figura de Tomás Harris, tant per l'estreta relació de la seva família amb l'artista londinenc com pel fet d'habitar el que va ser la seva residència a Camp de Mar. L'edifici encara ara conserva moltes de les seves obres, així com l'atmosfera dels anys en què hi va viure, de 1947 fins la seva mort, el 1964.

Es tracta d'una oportunitat més per a acostar-nos, de primera mà, a una realitat que convivia amb la Mallorca de postguerra, la qual, com el mateix Andreu Jaume ens diu al documental Estudi Harris (Emili Manzano, 2020), contrastava amb la foscor de la Palma franquista del moment.

A Can Balaguer Jaume ens parlarà de les diferents vessants que conformen el calidoscòpic Harris: artista, espia, investigador, col·leccionista... Si cadascun d'aquests aspectes per si mateix ja hauria fet prou interessant l'estudi d'aquest personatge, la seva interrelació resultarà encara més sorprenent i il·luminadora.