Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Fa més de cinquanta anys que dona a conèixer al món meravelles musicals abandonades en la foscor de la indiferència i de l’oblit. Dedicat a la recerca d’aquestes músiques antigues, les llegeix i les interpreta amb la seva viola de gamba o com a director. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs del fenomen de revalorització de la música històrica. És fundador, juntament amb Montserrat Figueras, dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989), amb els quals explora i crea un univers d’emocions i de bellesa, i les projecta al món i a milions d’amants de la música.

Al llarg de la seva carrera ha enregistrat i editat més de 230 discs de repertoris de música medieval, renaixentista, barroca i del classicisme, amb una especial atenció al patrimoni musical hispànic i mediterrani, que han estat mereixedors de moltes distincions com Midem Awards, International Classical Music Awards i un Grammy Award. Els seus programes de concert han convertit la música en un instrument de mediació per a l’entesa i la pau entre pobles i cultures diferents i de vegades enfrontades. No debades l’any 2008 Jordi Savall fou nomenat Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural i, juntament amb Montserrat Figueras, varen ser investits Artistes per la Pau dins el programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la UNESCO.

La seva fecunda carrera musical ha merescut les més altes distincions nacionals i internacionals, d’entre les quals cal destacar els títols de doctor honoris causa de les universitats d’Évora (Portugal), Barcelona, Lovaina (Bèlgica), Basilea (Suïssa) i Utrecht (Països Baixos); la insígnia “Chevalier” de la Legió d’Honor de la República francesa; el Premi Internacional de Música per la Pau del Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia; la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, el Premi Helena Vaz da Silva i el prestigiós Premi Léonie Sonning, considerat el Nobel de la música. “Jordi Savall posa de manifest una herència cultural comuna infinitament diversa. És un home per al nostre temps.” (The Guardian, 2011).

Jordi Savall

Viola de gamba baixa de 6 cordes de Pelegrino Zanetti, Venècia 1553

(D. Ortiz & T. Hume)

Viola de gamba baixa de 7 cordes de Barak Norman, Londres 1697

Xavier Díaz-Latorre

Tiorba & Guitarra

Diego Ortiz (ca. 1510 - ca. 1576)

Recercadas sobre Tenores, Roma 1553

Folia IV – Passamezzo antico I – Ruggiero IX

Romanesca VII - Passamezzo moderno II

Tobias Hume (ca. 1569-1645)

Musicall Humors, Londres 1605

A Souldiers March – Good againe – Harke, harke

(Viola de gamba)

Santiago de Murcia (1673-1739)

Jácaras & Canarios

(Guitarra)

Marin Marais (1656 – 1728)

Pièces de Viole du III Livre, París 1711, et du IV Livre, París 1717

Prélude en La menor

Muzettes I – II

La Sautillante

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Allemande (Suite núm. 5, BWV 1011)

Johannes Schenck (1660-ca.1712)

Aria Burlesca

(Viola de gamba)

Marin Marais

Pièces de Viole du IIe Livre, París 1701

Les Voix Humaines

Couplets des Folies d’Espagne