Edat recomanada

A partir de 14 anys

Un espectacle de Pep Tosar a partir de la vida i l’obra de Fernando Pessoa

El mateix Pessoa i els seus heterònims són el tema principal d'un muntatge multidisciplinari que vol recrear l'univers de l'escriptor portuguès fent servir el text, però també els llenguatges del circ, la música i l'audiovisual.

Entre els grans poetes del segle XX, ningú deixaria d’incloure a Fernando Pessoa, el poeta portuguès, amb permís de Camões, més conegut i fascinant de les lletres portugueses arreu del món i qui, encara ara, en ple segle XXI, segueix interpel·lant l’ànima, la ment i l’existència dels éssers cada vegada més esmicolats que som.

Un d’aquests éssers que s’han sentit interpel·lats per la poesia, l’obra i la vida múltiple de Fernando Pessoa ha estat el director, autor i actor Pep Tosar qui, com ja havia fet anteriorment en els seus espectacles sobre Bernhard, Lorca, Estellés, Damià Huguet o Blai Bonet, amb el seu llenguatge escènic singular, combinant el teatre documental amb una posada en escena poèticament onírica i precisa, on la veu, la paraula, la música, la imatge i, en aquest cas, el circ, recrearan el cosmos vital i creatiu de l’autor que, a més de ser ell mateix, va ser, o crear, a Alberto Caeiro, Ricardo Reis, Álvaro de Campos i Bernardo Soares, entre d’altres. La vida del nen que passà de viure a Lisboa a una colònia anglesa a Sudàfrica. L’enamorament singular i desconcertant amb Ofelia Queiroz o la seva importància en la creació de les Avantguardes i la modernitat del seu país.

Per donar-li forma a El Fingidor, una dramatúrgia feta a dues mans entre Tosar i Evelyn Arévalo, més que mai és necessària la combinació de llenguatges i disciplines artístiques múltiples així que, al costat de la veu de Tosar verbalitzant la poesia, la prosa i la correspondència de Pessoa, hi seran la companyia de circ Hotel Iocandi, la Griselda Juncà i en Tomeu Amer, encarnant a Pessoa, els seus heterònims i a aquelles persones a qui podríem anomenar “reals” de la seva vida. També hi haurà la música en directe de la cantant Joana Gomila i la pianista Elisabet Raspall; una combinació que posa la pell de gallina. I, com en espectacles anteriors, el vídeo documental, rodat pel realitzador mallorquí Agustí Torres, tindrà un paper essencial, tant per la bellesa de les imatges rodades a Lisboa que acompanyaran l’espectacle com pel coneixement i les reflexions sobre Pessoa que es desprenen de les paraules dels experts en la seva obra que han estat entrevistats: Maria José de Lancastre, Richard Zenith, Jerónimo Pizarro, Perfecto Cuadrado, Manuela Nogueira, neboda del poeta, i Nicolau Dols.

Una vegada més, la companyia Oblideu-vos de nosaltres, amb Pep Tosar al capdavant, vol reflexionar des d’un punt de vista estètic i teatral sobre la condició humana i la seva diversitat, convidant els espectadors i espectadores a participar de la complexitat de l’existència.

Coproducció del Teatre Principal amb el Festival Grec de Barcelona i Oblideu-vos de nosaltres

Amb el support de la Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura i l'Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balears (ILLENC)

Amb la col·laboració del Teatre Josep Maria de Sagarra de Santa Coloma de Gramenet

Programat dins Fila U, el Festival d'Estiu del Teatre Principal de Palma

+ Roda de premsa Per conèixer tots els detalls de primera mà, podeu veure al nostre Youtube la presentació als mitjans

+ Funció accessible Una de les funcions estarà disponible amb sobretitulat. Més informació: educa@teatreprincipal.com