Projecció de Enero. Espanya, 2019. 69 min.

Direcció: Ione Atenea

Presentació i col·loqui amb Ione Atenea, conduït per Alicia Olivares

Organitza: Departament d'Igualtat de l'Ajuntament de Manacor, Cinemaclub 39 escalons, Dones de Llevant i Departament de Cultura de l'Ajuntament de Manacor. Amb el suport tècnic del Teatre de Manacor.

Un retrat íntim de la vellesa a través de les històries de dues dones prou majors com per haver sobreviscut a les pròpies vides. María Jesús i Manuela són les padrines de la cineasta. Amb elles compartim tasques diàries i ritus quotidians. Mentre la càmera dona compte dels gestos i la materialitat dels seus cossos envellits, la veu rere la càmera de la directora els pregunta sobre el fora de camp de les seves històries, ocult sota mirades, omissions i silencis que es perden en el record. El foc, la mar i la terra són els elements que acullen les pors, els desitjos, la memòria i el dol de les protagonistes. Enero captura la complexa temporalitat de qui ara és aquí emperò va viure un altre temps, la vivència distanciada d'un present tan marcat per la fortalesa que atorga allò viscut com per l'ombra del propi final. Una sentida i bella carta d'amor al món de les padrines que acaba, com totes les cartes importants, consumida pel foc.

IONE ATENEA (Pamplona, 1985). Llicenciada en Belles Arts per la Universitat del País Basc (2008), completa la formació amb el Màster en Fotografia: Art i Tècnica de la Universitat Politècnica de València (2014) i el Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra (2017), on té l'oportunitat de treballar amb Victor Kossakovsky. Com a fotògrafa, ha realitzat exposicions individuals a Martadero (Bolívia), a la Ciudadela (Pamplona), al Espacio 55 (València) o al festival Emergentes BFOTO (Osca), entre altres. Ha participat en exposicions col•lectives a Scan Photobooks (Tarragona), a la galeria Cámara Oscura (Madrid), al Centro Huarte de Arte Contemporáneo, al Círculo de Bellas Artes (Madrid) o al TEA (Tenerife). El 2016 guanya el primer premi Joves Artistes de Navarra en la modalitat d'Audiovisuals pel seu treball "24/07", un projecte fotogràfic i també cinematogràfic sobre l'avanç de la malaltia d'Alzheimer patida pel seu padrí Pedro, publicat aquest mateix any en forma de llibre per l'editorial Alkibla. Enero és el seu primer llargmetratge. Nominat als Premis Feroz 2020 com a Millor Documental, ha estat seleccionat per un bon grapat de festivals com el Festival Internacional de Cine de Gijón (2019), on va rebre el Premi a la Millor Òpera Prima Europea, el Festival Internacional Novos Cinemas de Pontevedra (2019), L'Alternativa Festival de Cinema Independent de Barcelona (2020), el Punto de Vista Festival Internacional de Cine Documental de Navarra (2020) o al Alcances Festival de Cine Documental de Cadis (2020).