Amb una sòlida carrera a la seva esquena i més de 500 concerts arreu del món, Ana Alcaide és una de les veus més importants de les músiques del món de l'Estat espanyol.

Sovint presenten la seva música com la "banda sonora" de Toledo, la seva ciutat, i una de les seves principals fonts d'inspiració de les seves cançons, a les quals vesteix amb aromes agafats d'aquí i allà, especialment de la tradició medieval i sefardita que va viatjar per tota la Mediterrània, i acompanya amb el so sempre ancestral de la Nyckelharpa, l'instrument que amb els anys s'ha convertit en la seva senya d'identitat.

Ens presenta el seu darrer treball discogràfic, Leyenda, un projecte musical i escènic inspirat en mites i llegendes de dones, on explora la força d'allò femení a través dels temps, però des d'una mirada actual.

"LEYENDA és un treball musical molt personal, inspirat en llegendes i mitologies d'éssers femenins d'Espanya, Europa, i de diversos llocs del món.

En el meu camí d'entesa del costat fosc vaig voler acostar-me al món ancestral del femení, com una cosa que estava dins meu i que desconeixia.

Vaig connectar amb aquestes dones perquè tenien alguna cosa per ensenyar-me. Les seves històries em varen emocionar i em varen inspirar. La seva força i poder reflecteixen aspectes de l'essència femenina com una extensió de la natura, en tot el seu espectre de llums i ombres. Són dones valentes, éssers d'un altre món que han transcendit la seva naturalesa en un immens acte d'amor, segons el seu enteniment. Dones que incendien ponts, moren en baralles, devoren homes, tallen les ales o es desprenen de la seva pell. Històries d'amors i odis, bondats, sacrificis, obsessions i desitjos, que reflecteixen passions humanes atemporals. Elles em varen ensenyar que només acceptant la foscor, la llum pot arribar a adquirir un sentit complet. El seu amor, la seva força, el seu acte sublim es va convertir en una cosa màgica i prodigiosa, i va quedar en forma de llegenda per a transmetre'ns algun aspecte important d'aquesta essència femenina, que finalment és comú a tots els éssers humans.

Les llegendes són per a mi la clau per a comprendre una saviesa ancestral que ha quedat esculpida a la consciència col·lectiva dels pobles. L'essència dels seus contes i personatges arquetípics es plasma en diverses mitologies, recordant-nos la necessitat universal d'expressar idèntiques inquietuds. Llegenda és un clar homenatge a totes les dones i al costat femení, perquè tots ens podem veure reflectits en els seus protagonistes, i perquè essencialment elles són un mirall de nosaltres mateixos convertit en llegenda. Us convid que visquem aquest mirall i ens atrevim a sentir les seves històries, ja que la seva llum i la seva foscor és al capdavall la nostra."

Ana Alcaide