Escolania de Lluc i Andreu Riera

Quartet de corda de l’Escolania de Lluc

Rafel Riera, orgue

Ricard Terradas, direcció

· Magnificat, MH 548 M. Haydn (1737 – 1806)

· Drei Motetten, op. 39 F. Mendelssohn (1809 – 1847)

Veni Domine!

Laudate Pueri

Surrexit Pastor

· Moments Musicaux D780, op. 94 núm. 2 F. Schubert (1797 – 1828)

· Ave Maria, op. 12 J. Brahms (1833 – 1897)

· Rapsòdia op. 79 núm. 2 J. Brahms

· Tantum Ergo, H 142 H. Berlioz (1803 – 1869)

· Salve Regina J. G. Rheinberger (1839 – 1901)

· Nostàlgia op. 17, núm. 1 Capllonch (1861 – 1935)

· Nigra Sum P. Casals (1876 – 1973)

· Polonesa-Fantasia 61 F. Chopin (1810 – 1849)

· Motet G. Rheinberger (1839 – 1901)

ESCOLANIA DE LLUC

L’Escolania de Lluc és un grup de nins i nines que estudien i resideixen al santuari de Lluc, dedicats al culte litúrgic i musical de la Mare de Déu. El nom de blauets prové del color de la seva sotana; ja a finals del s. XVI la usaven d’aquest color característic i aquest nom es popularitzà a partir del s. XVII. Reben la seva formació acadèmica i vocal en una escola de música integrada on poden realitzar els estudis d’educació primària, secundària i el grau elemental de música, a més dels quatre primers cursos del grau professional.

Ja el 1285 hi ha documentat que un infant puja a Sant Pere d’Escorca amb una beca per estudiar. L’any 1531, el papa Climent VII confirma uns estatuts per a l’Escolania en què s’estructura l’organització, l’estabilitat i la consolidació definitiva d’aquest grup coral. Així, l’Escolania de Lluc ha cantat a la Mare de Déu diàriament i sense interrupció des dels seus inicis en nom del poble de Mallorca. Per això esdevé l’escolania més antiga d’Europa en continuïtat.

Al llarg del temps s’ha adaptat a tot tipus de canvis i, amb la tecnologia, s’ha projectat al món tot i ser una coral històricament arrelada a la seva terra.

En la darrera dècada ha fet gires de concerts per diferents països: Portugal, França, Dinamarca, Lituània, Alemanya, Bèlgica, etc. Són diversos els llocs emblemàtics on ha cantat: el camp de concentració de Dachau, la catedral de Santiago, la catedral de Copenhagen, Notre-Dame de París i Reims, catedral de Nancy, catedral de Granada, basílica de la Sagrada Família de Barcelona, el Palau de la Música de València, la catedral de Mallorca, etc. i, evidentment, a la majoria de pobles de les Illes Balears.

L’any 2011 va rebre la Medalla d’Honor del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears per ser un referent musical i històric, a més d’un valuós patrimoni de la cultura a Mallorca. L’any 2014 el Govern de les Illes Balears li atorgà, per unanimitat de la comissió, el premi Ramon Llull per la seva aportació cultural a les Illes Balears.

Andreu RIERA, piano

És un dels pianistes espanyols de més renom de la seva generació. Començà els seus estudis musicals a l’Escolania de Lluc cantant com a blauet sota la direcció del pare Jaume Palou. Completa la seva formació a Palma, Madrid, Viena i Londres. Destaca la seva versatilitat atès que combina recitals de piano o solista amb orquestra i pianista concertant d’orquestra, amb concerts de música de cambra, recitals amb cantants, pianista de corals, recitals de piano i poesia, i espectacles de música amb teatre i/o dansa. Ha resultat guanyador d’importants premis com l’Infanta Cristina (Madrid), l’Internacional Jacinto Guerrero (Madrid), l’Internacional Frederic Mompou (Barcelona) o el premi Bärenreiter de l’Internacional Mozart (Salzburg), etc.

Ha actuat a importants sales de concert com el Palau de la Música de Barcelona, Auditorio Nacional de Madrid, Palacio de Festivales de Santander, St. James Picadilly i South Bank de Londres, Bridgewater Hall de Manchester, Bath Festival Hall, Institut Cervantes de Londres, de Viena i de París, Teatro Sistina de Roma, Teatro Manzoni Milano, el Lincoln Centre de Nova York, Teatro Nacional de San José de Costa Rica, John Hopkins University Symphony Hall de Baltimore, etc.

Destaquen les seves darreres actuacions a l’Elesbash Hall of the University of the City of New York, amb l’estrena de l’obra per a piano sol Mentum del compositor Parera Fons, i el Cicle integral de les poloneses de F. Chopin al Palacio de Festivales de Santander durant l’any Chopin 2010. Ha actuat al Festival Internacional Pro Bono Musicae de Bielsko-Biala (Polònia), al Festival de Música Coral de Nancy (França), així com a la Mendelssohn-Remise Saal de Berlín. Ha actuat a Baltimore (USA) amb la John Hopkins Symphony Orchestra i al Teatro Nacional de San José de Costa Rica tocant el Segon Concert per a piano de F. Chopin amb l’orquestra de la UCR de Costa Rica. Allà, a Costa Rica, durant els darrers tres anys ha impartit classes magistrals per a alumnes de piano de la universitat de San José. L’any 2017 actuà a Graz i a l’Auditorio CentroCentro de Madrid. També interpretà el Concierto de la Malvarrosa d’Antón García Abril amb la Simfònica de les Illes Balears sota la batuta del director Pablo Mielgo. L’any 2018 va actuar a festivals importants d’Àustria (St. Pauler Kultursommer) i Holanda (Vlieland), així com en el Festival de la Ría “Enrique Correra”, Astúries.

Ha fet concerts amb importants solistes com José Luís García Asensio, Vartan Manoogian, Agustín León Ara, Kim Scholes, Amparo Lacruz, Jessie Levine, Ara Malikian, Gerard Claret, Claudi Arimany, Josep Francesc Palou, Enrique Sánchez, José Luís Estellés, Joan Enric Lluna, Andrew Marriner, Thomas Indermühle, Isabel Rey, Felicitas Fuchs, Manuel Cid, Lucero Tena, Maria del Mar Bonet, etc., i amb directors d’orquestra com Edmon Colomer, Josep Vicent, Philippe Bender, André Bernard, Misha Rachlevski, Enrique García Asensio, Josep Pons, Lukas Foss, etc.

D’entre els seus enregistraments destaquen: Piano Promenade, Música i Mots, Syrinx, Elements i Impressions amb música de Josep Prohens, Kaiassa, 12 Pinzellades, Winter in Flames, Röntgen&Brahms, Voramar i Cinema per a tres, amb música de Rafel Aguiló i produït per Joan Bibiloni, Música insensata per a piano d’Enric Granados i Antoni Noguera, produït per Cas Músic, el seu CD Ficció, amb música de Josep Prohens, presentat en concert al Martin Segal Theatre de Nova York el 12 de novembre de 2019 i guanyador de la segona edició dels Premis Enderrock de la Música Balear al millor disc de música clàssica del 2019. El seu darrer treball discogràfic és el titulat Saló Beethoven, dedicat a l’any Beethoven 2020.

És professor titular del Conservatori Superior de les Illes Balears i membre numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma.

Entre les seves distincions destaquen la A d’Or de l’Associació Cultural s’Agrícola de Manacor, el Premi Popular de la Cadena Cope 2015, el Premi Blauet d’Or 2017 i el Premi Humanitats 2019 del Rotary Club Mallorca.