Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Platges, cinisme versus solucions

Escric aquest article amb un triple sentiment. El primer la comprensió, i fins i tot empatia, amb aquella gent que s´exclama i indigna quan a mitjans d´agost tancam platges per vessament quan plou. Costa molt d´entendre i acceptar.

L´actual govern de Palma mai no ha eludit la responsabilitat en la gestió del benestar i la seguretat de les persones. Les platges, el litoral en general, és un patrimoni natural del qual tots en som beneficiaris i responsables. Des del començament de la legislatura hem treballat per dur inversions a la ciutat que permetin millorar la qualitat de vida de la gent i l´entorn natural, doblers que el PP va negar a la ciutat.

Per tant, el segon sentiment que m´envolta és la incredulitat pel cinisme del PP. Reconec que mai esgoten la meva capacitat de sorpresa. Com es pot pretendre donar lliçons des d´un partit que a l´anterior legislatura actuaven de manera irresponsable tot i saber que hi havia vessaments sense posar banderes vermelles? O permetent que no s´invertís ni un euro en sanejament quan els ciutadans i ciutadanes de Palma pagàvem 10 milions d´euros cada any per aquest concepte? La "turismofòbia" del PP és no tancar les platges quan hi havia abocaments d´aigües residuals durant anteriors legislatures. S´ha de ser molt cínic... més del que puc imaginar.

I el tercer sentiment és el convenciment de que amb l´esforç de molta gent (jugant un paper clau els i les professionals d´Emaya) esteim encarrilant les solucions a aquest problema històric i complex. Tothom desitjam solucions ràpides, però les solucions estructurals necessiten temps i molts recursos -humans i econòmics- i en això esteim treballant.

Fa molts anys que des del punt de vista tècnic les solucions estaven dissenyades i quantificades. Però havien caigut en sac foradat. Ha fet falta un govern que escolta, gestiona amb persistència i pensa a mig i llarg termini. No treballam per una legislatura, i per tant en qui inaugurarà les obres, com han fet altres mandats municipals per part de qui ara censura la nostra gestió.

Però que vol dir tenir el problema encarrilat?

Es produeixen abocaments d´aigües fecals a la mar per un dèficit històric d´infraestructures de sanejament. Tenim una depuradora de més de quaranta anys que ha quedat obsoleta. Tenim un greu problema, però nosaltres esteim treballant de valent i trobam solucions i inversions per dur-les a terme. Tenim tres projectes principals que suposaran una reducció importantíssima dels abocaments a la mar.

Hem exigit a l´Estat espanyol una nova depuradora (responsables en finançar-la) i actualment ja està en tramitació, un element bàsic pel bon funcionament de Ciutat que suposa una inversió d´uns 100 milions d´euros. També s´han aprovats 35 milions del cànon de sanejament (CAIB) pel mateix objectiu. Dels diferents projectes finançats pel cànon els 2 més importants ja tenen data d´inici, a finals d´enguany comencen les obres, seran una realitat que tothom podrà tocar amb les mans: col·lector interceptant (gran canonada subterrània per conduir aigües a la depuradora) i un dipòsit de retenció d´aigües (enorme dipòsit per emmagatzemar aigua abans de depurar-la). Aquests dos projectes reduiran molt els vessaments i milloraran el sanejament.

Però mentre tant no estam de braços plegats. Treballam amb responsabilitat, transparència i eficàcia. Tancam les platges afectades per abocaments per precaució. La seguretat i la salut de les persones és el primer. Sols les tornam a obrir quan les analítiques ho permeten. Les platges de Palma tenen uns grans controls sanitaris, molt superiors als obligats per llei. Però també informam a la ciutadania dels problemes i les solucions, donam la cara i parlam clar. Esforç de molta gent professional de l´administració per minimitzar els problemes que encara no podem resoldre.

Sóc conscient que queda molt camí per recórrer, i entenc i comparteixo la indignació i malestar social per aquesta problemàtica. Però esteim caminant plegades molta gent per solventar els problemes històrics i ambientals d´aquesta Ciutat que tant estimam.

Compartir el artículo

stats