Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

Primer els infants

Davant els nous escenaris, s'ha d'intentar no caure en una visió adultocèntrica

Primer els infants

En tota la història de la humanitat no ens havíem trobat mai en una situació com l'actual, no s'havia produït mai un confinament a escala internacional. En aquest sentit, els més vulnerables, llevat dels infectats, són els infants. Només a Palma més de quaranta mil nines i nins no poden sortir de casa des de fa setmanes. Aquesta mateixa situació afecta fins a set milions d'infants a tot l'Estat.

Anam per la quarta setmana des que el Govern espanyol va decretar l'estat d'alarma arran de la pandèmia del coronavirus i la nostra societat ha demostrat ser prou madura a l'hora de seguir les restriccions decretades. En la meva opinió, el confinament actual es mostra eficaç. L'esforç col·lectiu està a l'alçada de la crisi.

Sense cap mena de dubte, som a les portes d'un nou món i a la crisi sanitària se li sumaran l'econòmica i la social. La situació empitjorarà si no aplicam les mesures necessàries a cada moment, però també si no som capaços d'incorporar noves mirades a l'hora de prendre les decisions i, en aquest sentit, la dels infants és fonamental. Pedagogs de referència com Heike Freire ja parlen de la necessitat fonamental del moviment per al creixement i desenvolupament dels més petits.

La situació de vulnerabilitat dels nins i nines en el confinament tampoc és homogènia. No és el mateix viure en un piset que en una casa unifamiliar; no és el mateix tenir connexió a Internet que no tenir-ne. Però sí que és comú per a tothom el tancament de les escoles, l'adaptació complicadíssima per a seguir el curs de manera no presencial i la càrrega de deures que implica tota la família. Tots aquests factors contribueixen a crear unes desigualtats educatives en què les classes baixes són una altra vegada les més perjudicades.

En l'estadi actual del confinament i davant els futurs escenaris, aquesta realitat s'ha de tenir en compte quan comenci la transició per a recuperar la normalitat. Aquests darrers dies se suscita un debat sobre la necessitat que els infants surtin durant un període de temps per a esplaiar-se i de fet altres països ja ho apliquen. El ministre de Sanitat Salvador Illa ja n'ha pres nota públicament i ha dit que ho tenen en compte; esperam que mogui fitxa. Tot indica que la següent passa ha de ser donar resposta a aquestes necessitats, regular tenint en compte els més vulnerables i, en conseqüència, revisar les condicions del confinament pel que fa als menors.

Així mateix, ens toca preveure l'endemà del confinament. A tots els nivells ja es parla de plans de xocs i de mesures extremes. Davant aquests nous escenaris, ara més que mai caldran la cooperació i la solidaritat per a marcar el full de ruta, intentar no caure en una visió adultocèntrica i posar els infants en primer pla. El 1990 Palma va firmar la Carta de les ciutats educadores i des del 2018 és Ciutat Amiga de la Infància. Comencem per aquí.

Compartir el artículo

stats