02 de mayo de 2013
02.05.2013

Puntiró: de guardabombes a centre d´interpretació

02.05.2013 | 10:00
Copinyes enlloc de bombes. Informació i investigació envers de destrucció. El darrer polvorí de Mallorca resta abandonat i ple de pols. És, però, un llibre obert. Arena i copinyam de fa 4 milions d´anys, unes de les més impressionants platges fòssils de la seva edat en la Mediterrània, sumat a un registre quaternari espectacular. Fins a tres canvis climàtics o glaciacions enregistrats i el tan escàs i valorat trànsit d'un període a un altra. Impressionant.
A dia d´avui, a Son Tous s´acaramulla així com se pot el patrimoni arqueològic del Museu de Mallorca gràcies a la titànica feina dels pocs conservadors que queden. Mentrestant, el patrimoni paleontològic mallorquí és d´igual rellevància i part important també de la nostra cultura, història i identitat però encara molt més desconegut. Ni se té ni un simple magatzem públic per a la seva custòdia quan és obligat per llei. Ni sap què és ni si existeix: quatre ossos, quatre pedres. Doblers, doblers i sempre doblers. La llei diu una cosa però la realitat és una altra. Hi ha una falta clara d´inversió, a diferència de molts d´indrets com Teruel o Atapuerca on el fan referent. Puntiró (Pontiró per als puristes) l´antic polvorí pot ser un bon indret per conservar i estudiar l´arreplegat. El millor i més espectacular se podria exposar llavors en un futur i sempre reivindicat Museu de Ciències Naturals. Seria un altre punt clau tant per la sempre repetida desestacionalització turística com per formació i delit del resident.
Els primers visitants eren d´hivern. Molts eren benestants i cultivats naturalistes, geòlegs, paleontòlegs, historiadors, científics que es fixaven bé en el nostre extraordinari patrimoni. Foment de Turisme va néixer posteriorment per animar el turisme d´estiu... i morirem d´èxit.
Puntiró és a més de paleontologia espectacular indret natural visitat per Rodríguez de la Fuente, un dels darrers punt de cria dels sempre espectaculars rapinyaries del Pla i cabdal en el control de la capçalera dels torrents de S´Atalaia. Un embós allà d´enderrocs i precipitacions de 300 mm combinat assolaria mitja platja de Palma, Fontanelles incloses.
S´hi podria dur el de Son Tous, el de Son Rossinyol, el supervivent de Son Espases. Podria ser un bon centre d´interpretació, investigació i magatzem de tot tipus natural, paleontològic, històric i militar. I per què no?
Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

¡Síguenos en las redes!

 
Enlaces recomendados: Premios Cine