Endesa, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i el GOB han firmat un acord de custòdia per a un finca, propietat d’Endesa, de més de 29 hectàrees per millorar la conservació i restauració ecològica dels hàbitats i les espècies presents a la finca. Aquests terrenys es troben ubicats dins el Parc Natural de l’Albufera de Mallorca, al quadrant occidental. La pràctica totalitat de la finca es troba ocupada per terrenys de zona humida, canyissars alts i espessos, solcats per antigues sèquies i canals, com també per petites llacunes.

La vocació d’aquests terrenys és essencialment conservacionista, tant pels valors mediambientals com pel fet de trobar-se situats dins el Parc Natural de l’Albufera de Mallorca i dins una zona humida d’importància internacional, reconeguda per la Convenció de Ramsar, un tractat intergovernamental que serveix de marc per a l'acció nacional i la cooperació internacional en pro de la conservació i l'ús racional dels aiguamolls i els seus recursos.

Actuacions per part del Govern

Entre els punts que esmenta l’acord s’han de destacar, a grans trets, les actuacions que es duran a terme per part del Govern:

Ubicar una plataforma d'observació a l’itinerari, elevada sobre el canyís i seguint l'estil i la tipologia de les actualment existents dins el Parc Natural de l'Albufera, perquè pugui ser emprada pels usuaris de l'itinerari, com també per personal del parc i del ECT.

Incloure les noves instal·lacions (quan siguin efectives) dins de l'oferta de visita del Parc Natural de l'Albufera de Mallorca.

Realitzar aquelles altres actuacions que resultin aconsellables per a la millora dels valors ecològics de la finca (eradicació de flora i fauna invasores, reforços poblacionals d'espècies prioritàries, seguiment...), sempre segons les disponibilitats del moment.

Actuacions per part del GOB

Per part del GOB, en el marc d’aquest acord de custòdia, es duran a terme:

Activitats de voluntariat ambiental dins de la finca, sempre amb el vistiplau de l'entitat gestora del Parc Natural de l'Albufera de Mallorca. Activitats de sensibilització i educació ambiental. Activitats de seguiment de la biodiversitat, especialment ornitològica, mitjançant l'anellament científic, els censos periòdics i la recollida sistemàtica d'informació. Els resultats de les investigacions seran enviats a l'equip gestor del Parc Natural de l'Albufera de Mallorca i a la propietat de la finca.

Aquesta vocació conservacionista requereix una gestió encaminada envers la salvaguarda i millora de l’estat de conservació dels hàbitats i espècies presents a la finca. Per aquest motiu, la firma d’aquest acord de custòdia, possibilita una gestió conservacionista que requereix un seguiment i una investigació dels valors naturals de la zona, a la vegada que és compatible amb un ús públic moderat de tipus naturalístic, del mateix estil que el que és practicat actualment a les finques públiques del Parc Natural de l’Albufera de Mallorca.