Especial Reciclaje 2018
EMAYA

La recollida selectiva a Palma supera per primera vegada el 20%

08-02-2018Meneame
La posada en marxa del sistema de recollida mòbil i selectiva al centre ha incidit en els bons resultats
La posada en marxa del sistema de recollida mòbil i selectiva al centre ha incidit en els bons resultats

La recollida selectiva a Palma ha superat per primera vegada el 20%, concretament el percentatge de residus recollits separadament per reciclar-los s´ha situat en 20,74% durant 2017. Això suposa un increment quasi de tres punts i mig en relació a 2016, quan la recollida selectiva total de l´any va ser del 17,29%. Aquesta dada ha millorat al llarg de l´any: el mes de gener va ser del 17,9 %, a partir del juliol se supera el 20% i s´arriba al màxim el mes de novembre amb un 23,5%.
Recordem que entre 2011 i 2014 aquesta xifra estava estancada per sota del 15%. L´any 2015 se supera per primera vegada el 15%, el 2016 arriba al 17,29% i el 2017 ha estat del 20,74%.

Les fraccions reciclables pugen per sobre del rebuig
Totes les fraccions han experimentat enguany importants increments, sempre per sobre de l´increment del rebuig (d´un 2,7%). L´increment més important es produeix a la recollida de matèria orgànica, d´un 33,5%. Aquesta fracció només suposa encara un 1% del total dels residus recollits, però la posada en marxa del sistema de recollida mòbil al centre, que incorpora per primera vegada la recollida domiciliària de matèria orgànica (només la 1a fase al 2017) i la recollida porta a porta d´establiments turístics i comercials al centre i la Platja de Palma, han permès aquest notable increment.

També destaca per sobre de les altres fraccions l´increment del vidre, de gairebé el 13%. Les altres fraccions pugen des dels 4% del paper i cartó, fins al 9,6% dels envasos o el 6,6% de la roba (que es recull mitjançant un conveni amb Càritas Mallorca i la Fundació Deixalles).
També destaca la implantació del nou sistema de recollida d´oli, que ha permès recollir i reciclar més de 20 tones en només 10 mesos des de la implantació del nou sistema.

Neus Truyol, presidenta Emaya, ha destacat molt positivament aquestes dades i, en primer lloc agraeix a la ciutadania la seva participació i implicació, sense les quals la recollida selectiva no seria possible: "els sistemes de recollida selectiva requereixen la implicació de tots els agents socials, les famílies, les empreses, entitats i institucions, que han de separar prèviament els residus. Sense aquest gest, la resta seria impossible".

Entre els factors que han fet possible aquestes dades positives cal destacar les campanyes educatives barri a barri, les campanyes de comunicació i el programa ´Emaya a l´escola´. La renovació dels contenidors (que finalitzarà ben aviat, dins el febrer), també ha estat clau perquè ha suposat l´increment de la capacitat de recollida selectiva i posar més a l´abast de tothom contenidors de totes les fraccions.

També ha contribuït a l´increment de la recollida selectiva el nou sistema del centre històric, que des de maig de 2017 funciona a Sindicat, la Calatrava i Monti-sion, on s´ha superat el 72% de reciclatge, com també el sistema porta a porta per a establiments turístics i comercials, que es realitza a la Platja de Palma i al centre.

Al llarg de 2018 es completaran molts dels canvis introduïts al llarg de 2017 i això ha de suposar continuar amb la millora d´aquestes xifres: finalitzarà la renovació dels contenidors, s´implantarà la recollida selectiva mòbil i porta a porta comercial a la resta del centre històric, s´introduirà el contenidor de la matèria orgànica, s´amplia i renova el parc verd de Son Castelló.

Mes informació:
www.emaya.es