Els empleats de les unitats de producció elèctrica d'Endesa han aconseguit generar -entre estalvis de costos i millores d'ingressos- 11 milions d'euros anuals i recurrents en les seves centrals tèrmiques i hidroelèctriques, dels quals 8 ja s'han aconseguit i la resta s’assoliran quan s'acabin d'implantar les mesures. I el que és més significatiu: els 8 milions aconseguits, requereixen d'una inversió d'únicament 1 milió d'Euros; en la major part de les iniciatives es requereixen modificacions de les condicions del procés de producció sense necessitat d'inversió directa.

BYEM (Busca y Encuentra Mejoras) és un actuació estratègica global de la Direcció de Generació que ha establert un sistema intern de promoció d'idees. El pla té com a objectius principals la cerca i posada en valor de millores en tots els processos i instal·lacions de producció elèctrica, fomentar la cultura de millora en tota l'organització, i fer-ho de forma contínua i permanent. La creativitat i les bones idees dels empleats des del lloc de treball poden ser molt rendibles per a qualsevol companyia. Aquesta és la filosofia que ha inspirat el pla BYEM, (Busca y Encuentra Mejoras), desenvolupat per Endesa entre els empleats de les seves unitats de generació elèctrica. Són els empleats els que proposen, sobre els processos i les instal·lacions, millores en matèria de seguretat, medi ambient, eficiència i innovació amb la idea de fomentar la cultura de millora contínua en les centrals. Posteriorment un comitè d'experts les avalua i s'implementen o desestimen en funció de la viabilitat. Per incentivar a tots els empleats que aportin el màxim nombre de propostes les millors tenen premis per als proponents.

Des de la Central Tèrmica d’Alcúdia, enguany, s'ha aportat el major nombre de propostes de totes les centrals d'Espanya, un total de 65 de les 412 que s'han rebut del total dels territoris. Una comitiva de la Central es va desplaçar a Madrid a recollir els premis que van rebre dues propostes de dos treballadors. La millor proposta en matèria de seguretat i salut va recaure sobre el seu proponent Andreu Company, responsable de Medi Ambient i Laboratori de la central tèrmica d’Alcúdia, com a representant del “Model de gestió del canvi i la millora de les condicions de treball”. L'altre premiat va ser Antoni Seguí, especialista d’Operació de la central tèrmica d’Alcúdia, amb la proposta més innovadora en matèria de seguretat i medi ambient amb la proposta: ‘Aplicació mòbil per a la identificació d'equips i sistemes per a la millora de la seguretat en els descàrrecs’, una aplicació mòbil que amb la identificació d'equips i sistemes permet la millora en la seguretat dels descàrrecs i els permisos de treball.

Per altra banda, la central d’Eivissa també ha rebut el reconeixement per a la ‘Guia monitoritzada per a sortida de zeros’, una guia que s’ha implementat en totes les pantalles de control de la central, de manera que es pugui veure con està la instal·lació després d’un incident, com hauria d’estar per a la reposició i quin és el grup més adequat i la configuració d’interruptors per a dur a terme la reposició de la manera més eficient possible. El premi l’ha recollit Juan Manuel de las Heras, responsable d’Operació de la Central d’Eivissa i Formentera.

Aquest tipus d'iniciatives tenen molt bon acolliment entre els empleats per la importància que es dóna a totes les idees dels propis treballadors, moltes d’aquestes senzilles i amb una alta eficiència i que a més demostra l'alt compromís dels treballadors amb l'empresa. Des de la darrera edició del BYEM, celebrada al desembre de 2015, s'han rebut un total de 412 propostes, de les quals 93 s'han implementat ja, 42 estan en curs, 259 continuen en fase d'estudi i tan sols 15 han estat desestimades. Amb aquestes dades, es confirma una vegada més l'èxit d'aquesta iniciativa, en la qual s'ha aconseguit continuar incrementant el grau de participació: en aquesta tercera edició, 12 de cada 100 empleats han aportat les seves idees, davant del 7 per cent de l'edició anterior.

Cada edició del pla BYEM culmina amb un acte de lliurament dels premis BYEM en el qual es reconeixen les millores proposades. En l'acte celebrat enguany, a la seu d'Endesa a Madrid i que ha reunit a més de cent persones, el conseller delegat de l'empresa, José Bogas, ha ressaltat “la gran acceptació que ha tingut aquest projecte, que es plasma en l'alt grau de participació i en la creativitat de les propostes, moltes d'elles idees senzilles, però que funcionen i que demostren el compromís dels empleats amb l'empresa”.

El pla BYEM té com a objectius principals la cerca i posada en valor de millores en tots els processos i instal·lacions de producció, fomentar la cultura de millora en totes les plantes i fer-ho de forma contínua i permanent. Una iniciativa que reflecteix la nova cultura Open Power que inspira al grup Enel (al qual pertany Endesa) ja que condueix cap a la col·laboració, compartir les millors pràctiques amb la resta del món i obrir-se a la innovació i a la participació de tots. El Pla BYEM ha servit d'inspiració per a la implantació a nivell global en 9 països en els quals opera el Grup Enel del programa Gxcellence Award, entre els empleats de generació convencional (tèrmiques de carbó, fuel i gas, i cicles combinats). Aquests premis a nivell internacional reconeixeran les millores proposades de cada país per distingir la millor idea aportada entre totes i tindrà lloc a Bons Aires el proper mes de gener.

PREMIS BYEM 2016

En el conjunt d’Endesa s’han reconegut, en total, 13 propostes de millora. El Premi a la Millor Proposta Global BYEM 2016 ha estat per a la iniciativa desenvolupada en la central tèrmica d'Andorra (Terol) que, amb l'ús d'àcids orgànics, ha aconseguit la reducció d'emissions SO2, en un 50%. A més, la mesura implica un descens en el cost de combustible, que es tradueix en un estalvi econòmic de 7 milions d'euros. També s'han reconegut altres 12 propostes de millora agrupades en sis categories: seguretat i salut laboral, medi ambient, eficiència operativa, innovació en seguretat salut i medi ambient, innovació en millora operativa i innovació en nous models de negoci i noves tecnologies de generació.

Premi a la millor proposta de millora en seguretat i salut

Centrals tèrmiques de carbó: Unitat de producció tèrmica d’Alcúdia (Illes Balears). ‘Model de Gestió del Canvi’.

Centrals tèrmiques de cicle combinat fuel i gas: Central Tèrmica d'As Pontes (As Pontes, la Corunya). Instal·lació de cintes detectores de fuites d'hidrogen.

Centrals hidràuliques. Unitat de Producció Sud. Millora en el sistema anti-inundació del túnel de sortida d'aigua de grups de la C.H. Tranco de Beas (Jaén).

Premi a la millor proposta de millora en medi ambient

Centrals tèrmiques de carbó: Unitat Producció Tèrmica de Compostilla (Lleó). Reformes de baix cost per reduir emissions de NOx.

Centrals tèrmiques de cicle combinat, fuel i gas: Central tèrmica de Ceuta. Reutilització de tanc decantador en desús.

Premi a la millor proposta de millora en eficiència operativa

Centrals tèrmiques de carbó: Unitat de producció tèrmica As Pontes (As Pontes, la Corunya) Reutilització de llots provinents de planta de tractament d'efluents.

Centrals tèrmiques de cicle combinat, fuel i gas: Central tèrmica d'Eivissa. Guia monitoritzada per a sortida de zeros.

Centrals hidràuliques: Unitat de Producció Ebre-Pirineus, reducció de la temperatura a la sala d'alternadors de la central hidràulica de Talam (Lleida).

Premi a la proposta més innovadora en seguretat, salut i medi ambient

Central tèrmica de carbó d’Alcúdia (Illes Balears). Aplicació mòbil per identificar equips i sistemes per a la millora de la seguretat en els descàrrecs.

Premi a la proposta més innovadora en millora operativa

Central tèrmica d'Andorra (Terol). Utilització d'oxidants per reduir emissions de NOx i SO2.

Premi a la proposta més innovadora en nous models de negoci i noves tecnologies de generació

Central tèrmica d'Andorra (Terol). Smart factory.