Serveis socials ha estat una de les àrees de l’Ajuntament d’Alaró que ha rebut una major dotació econòmica en un any en què no s’ha volgut deixar de banda altres necessitats com el manteniment de la xarxa viària.  

Quines necessitats heu detectat per mor de la crisi provocada per la covid-19?

Des del primer moment que es va declarar l’estat d’alarma el que vàrem fer va ser tenir dos objectius principals. Per una banda persones i per una altra empreses. Els primers dies només es va atendre a persones. Des de serveis socials es varen multiplicar esforços per arribar a tothom tant pel que fa a suport econòmic o suport d’aliments, i que ningú quedàs tot sol. A poc a poc varen seguir donant suport a les empreses, posant en marxa campanyes de promoció dels establiments sobretot de restauració. Per altra banda, promovent la compra en el comerç local i ajudant a les persones a través de vals de serveis socials per comprar aliment fresc en els comerços del nostre municipi. Per tant, arribant a persones i empreses a la vegada, a part d’altres actuacions com pot ser l’ampliació de personal de l’àrea de servei d’urbanisme per poder tramitar més ràpidament les llicències que donen feina no només a constructors sinó a arquitectes, aparelladors, lampistes, fusters, pintors, electricistes... per tant a diferents sectors econòmics.

Quines han estat les mesures posades en marxa per respondre a aquesta situació?

Intentar que totes aquelles feines que hi havia d’encomanar l’ajuntament es donessin a empreses locals. Pagar les factures de l’ajuntament a quinze dies per què les empreses locals i altres tenguessin líquid suficient per atendre a les seves necessitats, a més de dotar d’una segona treballadora social a l’àrea de serveis socials, que en principi es va dotar d’urgència durant un any i ara s’ha ampliat i ha quedat en plantilla de cara al pressupost de 2021.

Quines àrees rebran enguany una major dotació econòmica?

La crescuda més gran, sense dubte, és per l’àrea de serveis socials. Pensam que serà un any complicat de gestionar per què seguim amb tancaments i amb mesures restrictives que allò que fan és aturar, alentir el moviment econòmic. S’incrementa prop d’un 20% la seva dotació pressupostària amb l’element estrella que és la nova plaça de la segona treballadora social.

Amb el manteniment de les subvencions a entitats culturals, esportives, socials i juvenils, es reconeix el valor del teixit cultural i social amb temps de crisi?

El que es vol fer és mantenir i que no decaigui el teixit d’entitats socials, culturals i esportives per què estam passant per mal moments. Hi ha entitats que han hagut d’aturar les seves activitats, però a la vegada poden aprofitar aquest manteniment per fer coses que no es feien altres anys. Per exemple, hi ha entitats que estan renovant vestuaris, altres que estan renovant les seves seus o equipaments, i això fa que encara que no puguin fer activitats habituals, que puguin aprofitar aquesta aturada per reinventar-se, reprogramar i posar-se al dia. Pensam que tot aquest teixit d’entitats és molt important perquè un municipi segueixi viu. A més a més tot el tema de joventut, l’esplai, els escoltes i els esports mouen una gran quantitat de nins i és important que els nins i joves tenguin alternatives d’oci saludables com les que ofereixen totes aquestes entitats.

Amb les noves places de l’aparcament del carrer Blanca de Son Penyaflor es resol el problema de la manca d’aparcament al poble?

Evidentment no és una solució definitiva al problema de la manca d’aparcament que té el nostre poble, però sí que pensam que és una primera passa. Hem de tenir en compte que fa més de deu anys que no es fa cap aparcament públic. És un aparcament molt petit i modest, però són uns solars que ja són municipals i el cost serà molt baix. Cal dir d’aquest aparcament que el projecte que es fa ja preveu que en un futur es puguin col·locar plaques fotovoltaiques. Ja es deixarà preparada la preinstal·lació perquè així pugui ser en tenir una dotació pressupostària suficient.

Quins altres projectes destacaríeu d’aquest 2021?

La idea és en la mesura de la disponibilitat pressupostària, poder seguir millorant carrers i vies del municipi per què pensam que és una cosa prioritària. Seguir fent un manteniment i una inversió a carrers i vies, renovar voreres, renovar asfalt per què és necessari. Ens trobam amb carrers que estan molt degradats, que tenen clots i que faria falta que s’arreglessin i intentarem posar-ho en marxa. Després també destacar el canvi d’il·luminació que s’ha de fer en el poliesportiu i en el CEIP. Això ajudarà a tenir un estalvi d’energia en aquests dos entorns, que repercutirà per una banda en una major cura del medi ambienta, i per altra suposarà un estalvi econòmic.