Tot i que 2021 ha estat un dels anys més complicats a l’hora de tancar els pressupostos municipals, Francesca Mora, batlessa de Porreres, assenyala quines seran les principals línees d’actuació del consistori i destaca la implantació de mesures per reforçar el teixit empresarial.  

L’any passat es va duplicar el nombre de famílies de Porreres ateses per Serveis Socials. Com està en aquests moments la situació?

De moment estam analitzant la situació i volem ser prudents perquè per algunes famílies els perjudicis de la pandèmia de la covid-19 es veuran dins aquest any 2021. Els recursos econòmics que va destinar l’Ajuntament l’any passat, per ajudar a les famílies més vulnerables foren suficients, i per enguany també tenim previst cobrir les necessitats urgents de totes aquestes famílies. Ara toca garantir el benestar de les persones més desafavorides.

Quines necessitats persisteixen un any després de l’estat d’alarma?

El 2020 s’ha basat pràcticament a cobrir les mesures sanitàries i evitar els contagis, enguany ens tocarà ajudar als sectors afectats per la crisi econòmica. Això ja s’ha iniciat dins l’any passat, però els problemes majors seran dins aquest any. Molta gent no podrà iniciar el seu contracte laboral amb normalitat i necessitarà l’ajuda de l’administració. Per altra banda el sector serveis, que ha estat un dels més perjudicats en el nostre municipi, així com el petit i mitjà comerç o els pagesos, també necessitaran que donem continuïtat a les mesures de reactivació econòmica per tal que no hagin de tancar els seus negocis.

Quines actuacions està duent a terme l’Ajuntament per tal de pal·liar els efectes de la crisi?

A finals d’anys destinarem una partida de cinquanta mil euros dels romanents a cobrir les ajudes de benestar social. Ara hem posat a disposició quaranta mil euros per una convocatòria conjunta amb el Consell i Govern (en total 120.000 euros ) per ajudar a compensar els perjudicis dels establiments comercials del poble, que han hagut de tenir tancat durant un cert temps per adoptar les mesures establertes. També s’ha creat un projecte d’hort social, aquests tenen com a objectiu donar, a sis famílies desfavorides, l’oportunitat de conrar un petit tros de terra. És un projecte que permetrà cultivar alguns dels seus aliments, però també facilitarà educar en valors i compartir estones a un espai cedit pel celler Mesquida Mora.

La setmana que ve s’aprovarà el pressupost per a l’any 2021. Que en destacaríeu dels comptes de 2021?

Enguany ha estat un dels anys més complicats a l’hora de tancar el pressupost, ja que aquest serveix per fer una previsió de les despeses, accions que es duran a terme durant l’any. Davant la situació desconcertant de la pandèmia, on desconeixem com evolucionarà, quins seran els inconvenients i necessitats que tindrem al llarg de l’any, si es podran dur a terme o no les activitats més tradicionals, etc… S’ha fet més dificultós poder distribuir amb molta cura les diferents partides pressupostàries.

Quines seran les principals línies d’actuació? Quins projectes municipals destacaríeu?

Es duran a terme millores d’estalvi energètic i climatització al museu, a la sala polivalent (sala multiús) i a l’auditori municipal. També en aquest sentit, es farà una millora d’il·luminació del camp d’esports Ses Forques, i s’ampliaran les instal·lacions esportives amb un parc de cal·listènia. Seguirem amb el pla de sanejament ja iniciat amb anterioritat, amb la separació d’aigües pluvials i residuals i nova pavimentació del carrer Sala i carrer D’en Cerdà. I per acabar implantant les mesures necessàries per ajudar a la sostenibilitat de tot el teixit empresarial del municipi i promocionar del producte local. Evidentment, no podrem deixar de banda la prevenció en matèria de salut, per això, des de l’ajuntament es posaran a l’abast tots els recursos materials i econòmics necessaris per garantir el benestar social, sanitari, laboral i familiar de tots els porrerencs i porrerenques.