Bàrbara Rebassa, batlessa d’Alcúdia, destaca tota la feina realitzada des de l’Ajuntament per donar suport als ciutadans davant la crisi provocada per la covid-19, unes actuacions que han anat encaminades a ajudar primer a les persones.

Ha passat un any des de l’estat d’alarma. Quina valoració feis del que ha viscut Alcúdia aquests darrers mesos?

Alcúdia, com tot l’Estat, ha viscut i viu moments molt complicats. Les ciutadanes i els ciutadans han fet un gran esforç, primer quedant a casa, sense poder sortir i més tard amb totes les restriccions que s’han implementat al llarg del darrer any. Vull donar les gràcies a totes i a tots per l’esforç que han fet. El virus era desconegut i totes i tots hem anat fent el que deien les autoritats sanitàries.

Quines varen ser les vostres prioritats en aquell moment?

He de dir que, en un principi, en els primers moments de l’estat d’alarma, començàrem a treballar un poc sense saber el que ens venia damunt. Una cosa que va quedar clara era que les persones eren el primer. L’àrea de Serveis Socials era bàsica per a donar una resposta a l’emergència social.

Quina resposta es va donar des de l’àrea de Serveis Socials?

Es va incrementar el personal, les ajudes, el banc d’aliments i també es va ampliar el servei de menjar a domicili. Una altra actuació va ser la posada en marxa de la targeta de subsistència bàsica per a complementar l’alimentació. Es va fer un especial seguiment a les víctimes de violència de gènere i als seus fills i es va posar en marxa un servei de comandes a domicili i acompanyament a sortides d’urgència.

Quines mesures ha pres l’Ajuntament per pal·liar els efectes de la crisi?

S’ha incrementat l’atenció telefònica i telemàtica per seguir prestant els Serveis municipals. Es varen suspendre les taxes municipals des del 15 de març de les escoletes i centre de dia. També es desenvolupa la tramitació urgent del pagament a proveïdors. Altres mesures que s’han pres al llarg de tot un any molt complicat han estat la suspensió del cobrament de taxes per a l’emissió de certificats de convivència. Així mateix, es va suspendre durant 2020, la taxa d’ocupació de via pública i també la taxa d’ocupació dels mercats municipals. D’altra banda, s’ha ampliat el termini del pagament de tributs municipals de setembre a desembre, s’han rebaixat els càrrecs de les concessions administratives de l’Ajuntament i s’han pogut ajornar o fraccionar els tributs.

Com s’ha ajudat a comerciants i empresaris?

Es va crear el (PIEC) per a donar suport als comerciants, empresaris i autònoms, i s’ha posat un Market Place a disposició dels comerciants perquè puguin vendre per internet. Les ajudes directes per autònoms i pimes han estat de 560.000 euros. També crearem una campanya de dinamització del comerç local i una campanya de cupons per a reactivar el comerç.

Quines altres ajudes destacaríeu?

Augmentàrem les partides pressupostàries per a beques de llibres, material escolar i transport, tant per ensenyament obligatori com per a estudiants universitaris, programa Erasmus i cicles formatius. Per a tot el personal s’implementaren mesures contra la covid-19, es va comprar material, i es va constituir un comitè de salut laboral extraordinari. En els primers mesos, aquest paquet de mesures es pot quantificar en més de dos milions d’euros.

Quines ajudes teniu previstes de cara a l’any 2021?

Més dotació a l’àrea de turisme per a fer campanyes promocionals y 100.000 euros en cupons per a seguir reactivant el comerç i la restauració. El servei a les persones segueix sent una prioritat. A part del pressupost inicial, ja hem posat mig milió d’euros pel banc d’aliments i ajudes als més desfavorits. Hem baixat un 20% la taxa de fems i la de clavegueram i hem suspès la taxa d’ocupació de via pública i mercats del 2021. S’han iniciat obres que reactiven l’economia i es convocaran ajudes a tots els sectors econòmics per valor de quatre milions d’euros, entre altres coses.

Com a municipi turístic heu tengut especial esment de la promoció turística? Quines passes s’han donat?

És important tenir un municipi segur i aconseguirem aquest segell a les platges d’Alcúdia. Vàrem contractar tots els serveis de la platja, socorristes, platgers, informadors, tenint com a objectiu donar feina, a més d’aconseguir unes platges segures.

A banda d’això, s’han fet inversions importants en obra pública. Quins projectes destacaríeu?

Jo destacaria la gran feina de manteniment feta als espais verds i en els elements etnològics a la muntanya de la Victòria o al Puig de Sant Martí. Optàrem al programa SOIB Reactiva contractant a 87 persones, una altra manera d’ajudar donant feina. Estan en marxa obres com la rehabilitació de la Murada Sud; el projecte d’embelliment del carrer Hostaleria i carretera d’Artà, i també la millora de les voravies i vials de Cas Vicari. I els projectes que es posaran en marxa també són de gran importància: Illa de vianants, fotovoltaiques, asfaltat de vies i camins, i nau al polígon de Ca Na Lloreta.