Costitx està fent una aposta ferma pel medi ambient tant pel que fa a l’estalvi d’energia com la reducció de residus. Antoni Salas, batle, explica quines actuacions s’està duent a terme en aquest sentit com els canvis en l’enllumenat públic o l’anomenada Inspecció Tècnica de Residus, una iniciativa que beneficia els ciutadans que més reciclen.

Quines actuacions teniu ara mateix en curs per tal d’avançar en l’eficiència energètica?

Estam instal·lant plaques solars a l’Ajuntament i ampliant la instal·lació del CEIP Nadal Campaner Arrom, acabant de substituir tot l’enllumenat públic per LED i canviant una sèrie de tancaments per estalviar energia i CO₂ per tenir la llum o la temperatura en espais públics que necessitam.

Sense deixar de banda el medi ambient, també heu posat en marxa l’anomenada Inspecció Tècnica de Residus, en què consisteix?

Consisteix, sobretot, a aplicar justícia al reciclatge: qui recicla més paga manco i qui no recicla paga més. Aquelles famílies que s’adhereixen a la ITR, ens autoritzen a comprovar que realment reciclen i, a canvi, reben descomptes en el seu rebut de fems. Animam a tothom a apuntar-s’hi, per ecologia i per economia.

Quant a patrimoni, teniu alguns projectes estrella com la restauració d’un molí o l’excavació arqueològica a Turassot, podríeu explicar en què consisteixen i quina és la inversió? 

Hem rebut dues subvencions importants, una de Patrimoni del Consell per a continuar excavant al poblat de navetes des Turassot i una altra dels fons Leader per a restaurar el molí fariner de Can Vallès, devora una futura zona verda municipal.

Quines necessitats heu detectat a Costitx derivades de la pandèmia? 

Per desgràcia, les famílies i negocis han vist afectats els seus ingressos, els serveis socials han fet més feina que mai.

Quins projectes heu posat en marxa per tal de reactivar l’economia? 

La idea és que el municipi i allò que ofereix estigui en condicions òptimes per a esser visitat: les rutes senderistes i arqueològiques, el Casal de Cultura, les places, etc. Es faran una sèrie d’obres menors per a millorar els nostres carrers, etc., a la vegada que intentam que aquestes obres o campanyes beneficiïn al màxim l’economia local.

Heu convocat línies d’ajudes especials per mor de la crisi de la covid-19?

Sí, ja vàrem oferir l’any passat ajuts a negocis afectats i a estudiants. Enguany tornarem a oferir ajuts amb les quantitats i els col·lectius receptors ampliats. La idea és compensar despeses que no han pogut compensar o recuperar exercint la seva activitat.

Quant a equipaments esportius, destaca la segona fase del poliesportiu. En quin moment es troben les obres? Com quedaran les instal·lacions una vegada finalitzades?

Ja hem acabat la primera Fase i estam licitant la segona. Hi haurà una pista multiesports amb mides homologades, s’hi traslladarà la pista de pàdel, un nou skate park i una zona verda amb espècies autòctones amb ruta de passeig, entre altres coses.