El Dia de les Illes Balears, una diada de celebració per a tots els ciutadans i ciutadanes d’aquesta terra, se’ns presenta enguany marcat per la terrible pandèmia. Són temps difícils per a totes i tots que ens deixen moltes incerteses, sens dubte, encara que també ens mostren alguna gran certesa. Un exemple molt clar és que ara més que mai s’ha demostrat la fortalesa de les nostres institucions, amb una estructura sòlida establerta des de fa 38 anys, de primer amb l’entrada en vigor de l’Estatut d’autonomia i que reforçàrem el 2007. 

El desenvolupament de l’autogovern i de les nostres institucions pròpies ens ha permès donar una resposta millor a les necessitats dels nostres ciutadans i ciutadanes, i cada illa ha tingut el seu protagonisme a través dels consells insulars. L’Estatut és l’eina per protegir el nostre benestar, també en situacions de dificultat extrema com la que vivim. Per aquest motiu, crec que és important que rememorem junts aquest 1 de març, malgrat les dificultats, les inquietuds i els moments durs que vivim. 

Fa un any que la covid-19 va arribar a la nostra terra i va canviar per complet el nostre dia a dia. Però la cooperació entre les administracions; entre els sectors públic i privat, i entre les institucions i els agents econòmics i socials ha esdevingut fonamental per fer front a les terribles conseqüències sanitàries, socials i econòmiques que ens ha deixat la malaltia. I això és fruit de la fortalesa del nostre autogovern, com ho és també la fermesa del nostre estat del benestar, amb uns serveis públics bàsics per a la nostra ciutadania i que avui també han estat més necessaris que mai. Sense ells ara no seríem on som. Com tampoc no hi seríem sense els treballadors i les treballadores que els sustenten. 

De la mateixa manera, hem après que aquest és el camí que cal seguir: el de continuar enfortint els nostres serveis públics, el de cooperar i col·laborar entre institucions per caminar cap a una reactivació econòmica i social tan necessària com urgent per al nostre territori. Perquè les Illes Balears mereixen sortir d’aquesta crisi millor que no hi varen entrar. Amb un model econòmic més diversificat, apostant per la innovació, amb un impuls fonamental al benestar de la nostra ciutadania. I això ho podem aconseguir amb l’oportunitat històrica que tenim al davant, que sorgeix en un moment en què tenim més inversió pública que mai. 

Estic convençuda que aquesta fortalesa ens impulsarà cap a un futur millor. El futur que mereix la nostra terra.