Davant la crisi sanitària de la pandèmia de la covid-19, des del govern municipal i des de tots els grups polítics municipals d’Alcúdia s’ha estat en tot moment molt conscient de la crisi sanitària que ha suposat de recés a l’activitat econòmica. El mes d’octubre s’anunciava de cara a 2021 la reducció d’un 20% la taxa de fems i clavegueram i la congelació de tota la resta d’imposts, de cara a l’any vinent per ajudar a les famílies alcudienques. També, amb els pressuposts de 2021, i des del departament d’obres estan en preparació molts de projectes d’obra pública, per inversió que suposarà generar feina. 

Primer paquet de mesures de 2.000.000 euros

El mes de juny, l’Ajuntament d’Alcúdia va presentar el pla global de reactivació econòmica per mor de la covid-19 ‘Reiniciam Alcúdia’ amb un primer paquet de mesures que suposa més de 2.000.000 €. La presentació a càrrec de la batlessa Bàrbara Rebassa, acompanyada dels socis de govern i de tots els grups municipals, tant de govern com d’oposició, els quals mostraren la unitat amb el primer paquet de mesures presentat per la reactivació econòmica. 

Segons ha expressat la batlessa «aquest pla de reactivació va ser un primer paquet de mesures, perquè el municipi torni a recuperar la vitalitat que sempre ha tengut». La batlessa ha destacat la tasca conjunta entre el Govern, el Consell i l’Ajuntament, cadascú amb el seu paper i units per recuperar la normalitat. Així l’Ajuntament va fer una aportació de 400.000 €, sumant Govern i Consell, la xifra va arribar als 560.000 euros destinats a ajudes als autònoms i treballadors a compte propi.

La batlessa ha subratllat que aquests doblers han sortit de partides de fires, festes i fins i tot d’esports. Dins el primer paquet està comptabilitzat el que s’ha deixat d’ingressar. «Pel que fa a Serveis Socials totes les necessitats i peticions demanades des d’aquesta regidoria no hi ha hagut cap problema, més personal, fons per al banc d’aliments, ja que serveis socials és una prioritat, sense tampoc deixar enrere cap sector, encara que veiem que és una situació molt complicada», explica Bàrbara Rebassa.

Campanya cupons de consum

La batlessa posa de manifest l’inici de la campanya dels cupons de consum, amb 32 establiments del municipi adherits, amb l’objectiu d’incentivar les vendes i poder, així, beneficiar tant el ciutadà com els comerços amb aquests cupons. La subvenció total és de 20.000 €, que es repartirà als comerços adherits de manera equitativa, amb cupons per valor de 20 euros que s’entregaran als ciutadans.

La tasca de suport al comerç s’ha vist també reflectida amb l’impuls del market place. A través d’aquesta plataforma els comerços han tengut la bonificació d’uns 300 € per comerç i tot l’any vinent també podran oferir-hi gratuïtament en línia els seus productes. 

El PIEC, per altra banda, ha estat un servei creat per a l’assessorament en la tramitació d’ajudes per a les petites empreses, els comerços i autònoms. Les dades apunten a més de 400 gestions fetes des de les oficines municipals. 

Prop de 500.000 euros en ajuda social i ampliació de plantilla

La batlessa recorda que no s’ha escatimat a l’hora de cobrir les necessitats de l’àrea d’Assumptes Socials i per donar suport a les persones més vulnerables. Així, s’ha doblat la quantia dedicada a beques per a llibres de text i/o material escolar substitutiu fins a arribar als 31.000 €.

Amb motiu de la pandèmia de la covid-19, l’equip de persones s’ha duplicat, i en acabar el 2020 hi treballaran 34 persones. Des de l’ajuntament s’ha prioritzat la contractació de personal per reforçar la demanda, l’atenció social i el suport amb tramitacions d’ajudes davant altres institucions, amb més d’un milenar de gestions fetes.

La partida econòmica de l’àrea de Serveis Socials s’ha incrementat fins a gairebé 500.000 €. Per al banc d’aliments la partida d’abans era de 12.000 euros i ara mateix és de 150.000 euros.

Les ajudes econòmiques municipals (més de 600), per lloguer, subministrament i targetes de subsistència, fins al dia d’avui ha estat de 170.000 € i la previsió és arribar als 200.000 €. Quant a epis i subministrament per a la prevenció de contagis covid-19, la partida pressupostària és de 65.000 €.